MS succesvol bestrijden met getransplanteerde immuuncellen

MS ongedaan gemaakt door getransplanteerde immuuncellen die het Epstein-Barr-virus bestreden

In een klein onderzoek hebben immuuncellen die het Epstein-Barr-virus bestrijden de progressie van multiple sclerose gestopt, meld newscientist.

Bij Multiple Sclerose (MS) richt een deel van het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam. Door chronische ontstekingen ontstaat onomkeerbare schade aan het centrale hersenen en ruggenmerg. MS is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem een onstekingsreactie begint tegen de lichaamseigen stof myeline (beschermlaag rondom zenuwen). Er bestaan medicijnen die de ziekte kunnen remmen, maar een oplossing is op dit moment nog niet.

Het Epstein-Barr-virus is één van de sterkste risicofactoren voor multiple sclerose. Hoe het virus afweercellen beïnvloedt bij mensen die genetisch vatbaar zijn voor deze ziekte is onduidelijk.
Het Epstein-Barr-virus (EBV), is de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer. Het is één van de sterkste risicofactoren voor MS. Alle mensen met MS hebben infectie met EBV gehad. Wie de ziekte van Pfeiffer heeft gehad, heeft 2 tot 3 keer meer kans op het ontwikkelen van MS.

Lees meer :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *