Metformine gebruik en kans op vitamine B12 tekort

Bij diabetes kan een arts, afhankelijk van de omstandigheden, ertoe besluiten om metformine voor te schrijven. Dit eventueel in combinatie met insuline of andere antidiabetica.

Met Metformine wordt de bloedsuiker omlaag gebracht zodat het risico op de complicaties afneemt. Metformine behoort tot de biguaniden. Het vermindert het bloedsuiker en vermindert de eetlust. Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte) en bij verminderde vruchtbaarheid.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, metaalsmaak en verminderde eetlust. Het langdurig slikken van metformine een vitamine B12-tekort veroorzaken. Dit wordt alleen niet altijd op tijd ontdekt, omdat de klachten van een vitamine B12-tekort lijken op de bijwerkingen van metformine.

De kans op een vitamine B12-tekort, wat klachten als vermoeidheid, zenuwproblemen, bloedarmoede en concentratieproblemen kan veroorzaken, is groter is bij het gebruik van dit diabetesmedicijn. Dat komt doordat metformine ervoor zorgt dat vitamine B12 minder goed in de darmen wordt opgenomen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 30 procent van de mensen die langdurig metformine gebruikt, te maken met een tekort aan deze belangrijke vitamine. Op lange termijn kan een tekort aan B12 ernstige neurologische gevolgen hebben, doordat het zenuwstelsel is aangetast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *