Metastudie: Mondkapjes hebben de verspreiding van coronavirussen beperkt

Het bewijs is duidelijk: mondkapjes werken bij aerogene virussen

Het bewijs is duidelijk: mondkapjes kunnen het risico op verspreiding van Covid en besmetting ermee verkleinen.

Een team onder leiding van de New Yorkse wetenschapper Shama Cash-Goldwasser heeft een nieuw overzichtsonderzoek gepubliceerd. De onderzoekers analyseerden 40 observationele onderzoeken van hoge kwaliteit.  Ze vonden dat  mondkapjes de verspreiding van coronavirussen kunnen beperken.

De onderzoekers zagen dat mondkapjes 2 rollen hadden: het beschermen van de drager en het beschermen van de mensen rondom de drager. Als iemand die een mondkapje draagt ​​ziek is, kan het mondkapje de hoeveelheid virus die hij naar anderen verspreidt drastisch verminderen. Voor persoonlijke bescherming kan een mondkapje van hoge kwaliteit, zoals een N95 of FFP2, de drager beschermen. Vooral als het goed past en consequent wordt gedragen in drukke binnenruimtes waar blootstelling aan Covid vaak voorkomt. De vermindering van de verspreiding van druppels en aerosolen is het grootst wanneer zowel de bron als de blootgestelde persoon een mondkapje dragen.

Hoewel mondkapjes werken, zijn ze niet perfect. Factoren zoals hoe intens het virus zich verspreidt, in welke omstandigheden het zich verspreidt (zoals binnenshuis met slechte ventilatie), welk percentage van de mensen mondkapjes draagt ​​en hoe consequent ze worden gedragen en wanneer, maken de vraag hoeveel bescherming mondkapjes bieden ingewikkelder.

Mondkapjes in vliegtuigen, scholen en thuis

De onderzoekers analyseerden de effecten gebruik van mondkapjes in vliegtuigen, scholen en bij contacten thuis. Volgens hen was een uitbraak van Covid-19 op het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt aan het begin van de pandemie, voordat bemanningsleden immuniteit hadden kunnen ontwikkelen, leerzaam. Ruim 80 procent van degenen die geen mondkapje droegen, was besmet. Degenen die een mondkapje droegen hadden 30 procent minder kans om besmet te raken. Omdat mensen op schepen vaak gedurende langere tijd in slecht geventileerde, besloten ruimtes samenleven, is er over het algemeen een groot risico op het uitbreken van luchtwegaandoeningen.

Hoogwaardige mondkapjes zijn belangrijk bij epidemieën en pandemieën

Volgens de studie zouden deze bevindingen moeten dienen als basis voor de toekomstige aanpak van epidemieën en pandemieën veroorzaakt door ademhalingsvirussen.  Hoogwaardige mondkapjes die op grote schaal beschikbaar worden gesteld, kunnen een belangrijke rol spelen bij het indammen van ziekteverwekkers bij toekomstige pandemieën, volgens de onderzoekers.

Bij elke pandemie of epidemie is het dragen van maskers slechts een van de vele maatregelen. De meest effectieve strategieën omvatten meer maatregelen, zoals vaccinatie (indien beschikbaar), isolatie van besmettelijke individuen en bescherming door andere risico verminderende maatregelen, waarbij het gebruik van hoogwaardige mondkapjes.

Welke soort en merk mondkapjes zijn het beste?

Een mondkapje dragen is altijd beter dan geen gebruiken. Maar het is belangrijk om een N95, KN95 of FFP2 mondkapje gebruiken. Of nog beter is een FFP3 te kiezen.  Hoewel bij het testen van meer dan 300 mondkapjes consumenten doorlaatbaarheidstest  bleek dat sommige goede N95/FFP2-mondkapjes beter werkten dan mindere kwaliteit FFP3.

Wil je zekerheid hebben dat je kwalitatief goede mondkapjes kiest zijn deze als beste uit een eerdere consumenten doorlaatbaarheidstest gekomen:

  • Met een FFP2 of FFP3 mondkapje van het merk Aura zit je altijd goed. Alle mondkapjes van dit merk kwamen goed uit de test. Aura N95 waren zelfs soms beter dan enkele FFP3-mondkapjes.
  • Zekler 1502 small
  • Dräger 1920 small
  • Trident RTCFFP2KS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *