Met app controleren of er microplastics in je cosmetica zitten

Microplastics en nanoplastics

Microplastics en nanoplastics zijn stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter. Deze mini deeltjes zitten in veel producten en komen zo in het milieu waar ze zich ophopen. Alle plastic in de natuur breekt af in steeds kleinere stukjes. En uiteindelijk ontstaan er microplastics en nanoplastics. Microplastics zijn niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. En ze zijn totaal onmogelijk op te ruimen.

De hele wereld is vervuild met microplastics. Jammer genoeg ook je hele woning en ons voedsel. Microplastics komen voor in de oceanen en rivieren, in de lucht en in de grond.  En zo komen er ook veel microplastics in ons lichaam terecht. Microplastics zijn ongezond. Plastic bevat namelijk veel schadelijke stoffen zoals aan weekmakers, vlamvertragers en stabilisator.

Microplastics en nanoplastics in plaques in de slagader

Er worden microplastics en nanoplastics in plaques in slagaders gevonden. Microplastics verhogen de kans hart- en vaatziekten waaronder het krijgen van een hartaanval of beroerte. Uit onderzoek bleek dat de kans daarop 2,1 keer zo groot was als bij patiënten bij wie de plaques geen microplastics of nanoplastics bevatten. Dierstudies geven aan dat microplastics en nanoplastics op meerdere plaatsen toxische effecten kunnen veroorzaken.

Mensen worden blootgesteld aan micro- en nanoplastics door middel van inslikken en inademen. Microplastics en nanoplastics werden in meerdere weefsels ontdekt, waaronder in de dikke darm, de placenta, de lever, de milt en de lymfeklieren.

Wegwerpartikelen voor eenmalig gebruik zijn goed voor dragen onevenredig zwaar bij aan de ophoping van plastic afval. Plastic afval is alomtegenwoordig in het milieu, waar het uiteenvalt in met chemicaliën beladen micro- en nanoplasticdeeltjes.

Microplastics in cosmetica

Microplastics in tandpasta

Wat kunnen we doen? Minder plastic gebruiken is een eerste stap.

In veel producten waarvan je het niet zo snel verwacht zitten microplastics. Bijvoorbeeld in je cosmetica en huidverzorgingsproducten. Denk hierbij aan tandpasta, scrubs, crèmes, lippenstift en oogschaduw. Hoe weet je nu of jouw producten microplastics bevatten?

Microplastics hebben verschillende en moeilijke namen die consumenten meestal niets zeggen. Het is daardoor vrijwel ondoenlijk om bij producten  de lange bijna onleesbare ingrediëntenlijstjes uit te pluizen.

App Beat The Microbead

De Plastic Soup Foundation voert de campagne ‘Beat the Microbead. Met deze campagne willen zij voorkomen dat microplastics uit cosmetica in het milieu terecht komen. Als onderdeel van deze campagne lanceerden ze de gelijknamige app: beat the microbead.

Met deze app wordt het als consument heel makkelijk om te checken welke producten microplastics bevatten. Hoe dan? Simpel: door de ingrediëntenlijst met jouw camera te scannen.

Download de app via de AppStore of via Google Play

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *