Longcovid patienten hebben soms baat bij antidepressiva (selectieve serotonine heropname remmers/SSRI)

Uit een analyse van het UMC Groningen en het Radboudumc blijkt dat één op de acht Nederlanders langdurige klachten overhoudt aan een coronabesmetting. Dat bleek na analyse van de gezondheidsgegevens van 13.000 Nederlanders.

Medicijn tegen depressie helpt mensen met longcovid

In National Geograpic vertelt Neuropsychiater Carla Rus dat zij wist dat bij het chronisch vermoeidheidssyndroom SSRI’s slechts matig werken, Maar omdat mensen met long covid meer neurocognitieve klachten hebben, is zij hen vanaf eind 2020 SSRI’s (selectieve serotonineheropnameremmers) gaan adviseren. Deze bleken beter te werken bij long covid dan bij het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Bij longcovid patiënten die last hebben van vermoeidheid, concentratieproblemen, hersenmist en overprikkeling  blijkt dat een SSRI  uitkomst kan bieden. Op spierklachten hadden de medicijnen het minste effect.

Onderzoek naar SSRI werking

Carla Rus en haar collega’s deden onderzoek naar de SSRI-werking bij longcovid patiënten. Zij volgden 95 longcovid patiënten. Bij twee derde van hen verminderde de klachten „aanzienlijk” na behandeling met een  (SSRI).
Sommige patiënten hadden het gevoel te hebben hun leven weer terug hadden gekregen. Een sterke verbetering werd door 7,5 procent gemeld, 29 procent een goede verbetering en 27 procent een redelijk goede verbetering. Een kwart merkte slechts een lichte verbetering. Bijna 10 procent zag geen enkele verandering.

Hersencellen

De plek waar uitlopers van hersencellen contact maken met andere hersencellen  wordt de synaptische spleet genoemd. SSRI’s verhogen de hoeveelheid serotonine in de synaptische spleet. Ze doen dit door de heropname van serotonine in het uiteinde van de uitlopers tegen te gaan.

Stimulerende werking op geheugen, stemming  en slaap

De medicijnen verbeterden de beschikbaarheid van serotonine in de hersenen. Dit heeft een stimulerende werking op onder meer het geheugen, stemming, slaap en emotie.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports van Nature: Treatment of 95 post-Covid patients with SSRIs

Lees ook het artikel :  Resten coronavirus in de darmen kan serotonine neurotransmitter aanmaak verminderen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *