Longcovid oorzaak studies en onderzoek

Oorzaak, preventie, verbeteringen en meer kennis over long covid

Vanaf half maart 2023 registreren we onderzoeken over de oorzaak van long covid en ook  over mogelijke preventie en mogelijkheden tot verbetering c.q. genezing.

Registratie onderzoeken long covid:

Vaccinatie halveert het risico op longcovid.
Risicofactoren zijn onder andere: hogere leeftijd, hogere BMI, roken, astma, COPD,  suikerziekte, chronische nierziekte, reeds bestaande comorbiditeiten waaronder depressie en het feit dat je vrouw bent.
Risk Factors Associated With Post−COVID-19 Condition A Systematic Review and Meta-analysis

De wetenschappelijke literatuur, de biomedische basis van Long Covid vastgesteld – meer dan 200 gruwelijke symptomen zijn het gevolg van effecten op bijna alle orgaansystemen. Naar schatting heeft ongeveer de helft van mensen met Long Covid ME/cvs.
Long COVID: major findings, mechanisms and recommendation

Vermoeidheid, slaperigheid overdag en kortetermijn geheugenproblemen.

Er wordt structurele schade aan de thalamus en basale ganglia  waargenomen bij patiënten met vermoeidheid en long COVID. Verminderd volume en microstructurele veranderingen van de thalamus en basale ganglia correleerden met ernstige vermoeidheid en verslechtering van dagelijkse activiteiten, slaperigheid overdag en kortetermijn geheugenproblemen.  Deze pathologische veranderingen deden zich voor bij een cohort van jonge patiënten, de meesten werden niet in het ziekenhuis opgenomen tijdens hun acute infectie en allen waren vóór  COVID-19 over het algemeen in goede gezondheid.

Interessant is dat de basale ganglia ook herhaaldelijk betrokken zijn geweest bij de pathofysiologie van vermoeidheid bij Multiple Sclerose patiënten.

Dit kan zeker omkeerbaar zijn.
Structural brain changes in patients with post-COVID fatigue: a prospective observational study

Bij longcovid patiënten met kortademigheid is dat migreren verstoord.
Monocyten zijn immuuncellen gemaakt in het beenmerg, die door het bloed migreren. Ze kunnen zo geïnfecteerde cellen doden en beschadigd/dood weefsel opruimen.
Malfunctioning immune cell behavior could be drug target in long COVID

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *