De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening. Het ziekteverloop uit zich bij iedereen anders. Ook de klachten verschillen per persoon. Vooral luchtvervuiling en bestrijdingsmiddelen die boeren veel gebruiken verhogen de kans op het krijgen van Parkinson.
Er zijn een aantal manieren om de risico’s op de ziekte van Parkinson te verminderen. Dit is redelijk voor de hand liggend, namelijk een gezonde levenswijze, dus gezond (mediterraan) eten, niet roken, bewegen, enz. Belangrijk is ook het voorkomen van een hersenschudding of ander hersenletsel.
Koffie vermindert het risico op de ziekte van Parkinson
Minder voorspelbaar is dat het drinken van koffie de kans op het krijgen van Parkinson verkleint. Matig koffiegebruik blijkt effectief tegen parkinson. Pakweg 4 koppen koffie per dag zou hiervoor optimaal zijn.
De goede werking van cafeïne
Een belangrijke vraag wordt dan natuurlijk wat in koffie veroorzaakt de beschermende werking? Meerdere onderzoeken richten zich op de rol van cafeïne. Deze stof zou het krijgen van parkinson kunnen vertragen of voorkomen. Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat cafeïne-inname samenhangt met een verlaagd risico op de ziekte. Cafeïne uit andere bronnen lijkt ook een beschermend effect te hebben, terwijl cafeïnevrije koffie geen bescherming biedt.
Cafeïne beschermt de zenuwcellen
De invloed van cafeïne op de hersenen zou dopamine-producerende zenuwcellen kunnen beschermen tegen de schade die parkinson toebrengt. Het stofje dopamine zorgt er voor dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Als dit verstoort raakt, dan kun je verschillende symptomen krijgen.
Cafeïne kan ook bij patiënten verlichting geven
Het innemen van cafeïne kan niet alleen de kans op het krijgen van de ziekte van Parkinson verlagen, maar biedt ook verlichting voor patiënten die de ziekte al hebben, volgens Canadese wetenschappers (zie Neurology.)
Tijdens deze studie kregen 61 Parkinsonpatiënten een placebo of een cafeïnedosis toegediend, en werd de ernst van de aandoening gemeten.
Na de observatieperiode zagen de onderzoekers dat de patiënten sneller konden bewegen en ze minder stram waren.
Ook roken (nicotine) verkleint de kans op Parkinson
Ook rokers hebben een lager risico om de ziekte van Parkinson te krijgen dan niet-rokers. Dit is bevestigd in een grote, prospectieve Europese cohortstudie onder leiding van Valentina Gallo van de Queen Mary University of London ( Int J Epidemiol. 2018; online 20 november).
Vermoedelijk nicotine
Het is niet bekend welke stof het risico op Parkinson verlaagt. Maar nicotine is chemisch gezien een zusje van cafeïne. Ook hebben deze stoffen deels vergelijkbare werking. Daar uit onderzoek is gebleken dat nicotine een positieve invloed heeft op Alzheimer, klinkt de positieve werking daarvan bij Parkinson niet zo vreemd.
Meer hierover in artikel : Nicotine helpt bij alzheimer tonen diverse onderzoeken aan
Alternatief nicotinegebruik
Maar daar roken erg schadelijk is, kun je beter een alternatieve manier van nicotine inname overwegen, als je dit wilt gebruiken. Denk hierbij aan de nicotine-alternatieven die gebruikt worden bij het stoppen van roken. Zoals nicotine pleisters en dergelijke.