Wat is huidkanker?

Kanker is een ongeremde deling van lichaamscellen. Deze cellen vormen een goedaardig gezwel of een kwaadaardige tumor. Dit gebeurt ook bij huidkanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker, afhankelijk van het type cellen van de opperhuid waaruit de tumor zich ontwikkelt:

  • Basaalcelcarcinoom; de minst kwaadaardige vorm van huidkanker, ontwikkelt zich in de basaalcellen van de opperhuid. Bij een basaalcelcarcinoom is de kans op genezing bijna 100%.
  • Plaveiselcelcarcinoom; ontwikkelt zich eveneens in de opperhuid en zaait vrijwel niet uit. Bij het plaveiselcelcarcinoom ligt het genezingspercentage op meer dan 90%.
  • Melanoom; de meest kwaadaardige vorm van huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen van de opperhuid. De overleving na 5 jaar (percentage van de patiënten dat na 5 jaar nog leeft) bedraagt bij melanoom 81%. Naarmate de tumor dikker is, neemt de kans op uitzaaiingen toe en neemt de overlevingskans af. De overlevingskans neemt ook af met de leeftijd, vermoedelijk omdat bij ouderen de tumor vaak dikker is. Verder is de overlevingskans bij mannen over het algemeen slechter dan bij vrouwen. De reden hiervoor kennen we nog niet.

Hoe herken je huidkanker?

De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking.

Hoe ontstaat huidkanker?

In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling. Deze UV-straling komt van nature voor in zonlicht. Daarnaast wordt UV-straling kunstmatig opgewekt in zonneapparatuur als zonnebanken, hoogtezonnen en solaria.

Voorkomen huidkanker

Huidkanker is vaak het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling. Bescherming tegen te veel blootstelling aan de zon is daarom belangrijk. Kijk eens voor een uitgebreid assortiment anti zonnebrand middelen bij Bol.

Hoe vaak komt huidkanker in Nederland voor?

Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker neemt toe met de leeftijd. In 2016 waren er ongeveer 15.800 nieuwe gevallen van huidkanker, exclusief basaalcelcarcinoom.

  • Het betrof 6.800 nieuwe gevallen van melanoom: 3.200 mannen en 3.600 vrouwen (0,38 per 1.000 mannen en 0,42 per 1.000 vrouwen)
  • Het betrof 9.000 nieuwe gevallen van plaveiselcelcarcinoom of zeer zeldzame huidtumor: 5.000 mannen en 4.100 vrouwen (0,59 per 1.000 mannen en 0,48 per 1.000 vrouwen).

De risicofactoren bij huidkanker

  • De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van huidkanker is overmatige blootstelling aan de zon.
  • Wie toen hij/zij jong was veel in de zon is geweest, loopt meer risico op het ontwikkelen van basaalcelkanker op latere leeftijd. Hoe hoger de UV-belasting, hoe groter het risico.
  • Het aantal keren dat je verbrandt. Iedere keer dat je verbrandt, stijgt de kans dat je huidkanker krijgt.
  • UV-straling uit zonnebanken is gevaarlijk.  De UV-straling van de zon en de zonnebank tellen bij elkaar op.
  • Mensen met een lichte huid (huidtype I en II) zijn van nature gevoeliger voor UV-straling. Met dit huidtype, is de zon schadelijker dan voor andere mensen.
  • Mensen ouder dan 50 jaar hebben een groter risico om huidkanker te krijgen, vooraal  Basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Een melanoom kan ook wel op jongere leeftijd ontstaan.
  • Heb je veel moedervlekken dan loop je een hoger risico om een melanoom te ontwikkelen.
  • Sommige vormen van huidkanker zijn erfelijk.
  • Wanneer je veel buiten werkt of in de tropen hebt gewoond, heb je een grotere kans om huidkanker te krijgen.
  • Als je medicijnen slikt die het immuunsysteem onderdrukken, bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *