Voormalige rokers zouden meer tomaten en vers fruit moeten eten

Voormalige rokers zouden meer tomaten moeten eten

In een nieuw  onderzoek  is gevonden dat het eten van veel tomaten en vers fruit kan helpen bij longen die door roken beschadigd zijn

Een nieuwe studie wees uit dat bij ex-rokers de natuurlijke afname in longfunctie over een periode van 10 jaar kleiner is in ex-rokers die veel tomaten en fruit eten.

Dit kan betekenen dat voedingsmiddelen kunnen helpen de longen te herstellen die beschadigd zijn door roken. Onderzoekers ontdekten ook dat van alle volwassenen, inclusief mensen die nooit hadden gerookt of gestopt waren, degenen met de hoogste tomatenconsumptie de langzaamste afname van de longfunctie hadden. Dat betekent dat de voordelen niet alleen voor ex-rokers zijn. De studie biedt belangrijk bewijs voor het effect van voeding op de longfunctie.

Vanessa Garcia-Larsen, universitair docent in de afdeling internationale gezondheid van de Bloomberg School is de hoofdauteur van de studie.

Vanessa Garcia-Larsen zei in een verklaring :  “Deze studie laat zien dat een dieet kan helpen bij het herstellen van longschade bij mensen die gestopt zijn met roken. En dat een dieet rijk aan fruit het natuurlijke verouderingsproces van de longen kan vertragen, zelfs als je nog nooit hebt gerookt”.

Slechte longfunctie is gekoppeld aan mortaliteitsrisico’s van een groot aantal ziekten, waaronder chronische obstructieve longziekte (COPD), hartaandoeningen en longkanker. Dieet, suggereert de studie, kan helpen de natuurlijke achteruitgang van de longfunctie te vertragen, waardoor mensen langer gezond blijven. “De bevindingen ondersteunen de noodzaak van voedingsaanbevelingen,” zei Garcia-Larsen, “vooral voor mensen die risico lopen op het ontwikkelen van ademhalingsaandoeningen zoals COPD.”

Om die conclusie te bereiken, hebben onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health gekeken naar de longfunctie bij meer dan 650 mensen over een periode van tien jaar, te beginnen in 2002. De deelnemers (uit Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk) vulden vragenlijsten in over hun voeding en de algehele voedingsinname, samen met het nemen van een aantal longtesten: er werd gemeten hoeveel lucht ze konden uitademen in één seconde, terwijl met een andere test werd gemeten hoeveel ze in zes seconden konden inhaleren. Onderzoekers onderzochten factoren zoals leeftijd, lengte, geslacht, body mass index (een indicator van obesitas), sociaal-economische status, fysieke activiteit en totale energie-inname. Daarna herhaalden ze deze tests tien jaar later.

Ze vonden dat volwassenen die gemiddeld meer dan twee tomaten of meer dan drie porties vers fruit per dag aten, gemiddeld een langzamere afname van de longfunctie vertoonden dan degenen die niet veel tomaten of vers fruit aten (minder dan één tomaat per dag of minder dan één portie fruit per dag). Dat klinkt misschien als veel, en het beschermende effect correleerde alleen met vers fruit en groenten – bewerkte voedingsmiddelen zoals tomatensaus vertoonden niet dezelfde link.

“De longfunctie begint af te nemen op ongeveer 30-jarige leeftijd met variabele snelheid, afhankelijk van de algemene en specifieke gezondheidstoestand van individuen,” legde Garcia-Larsen uit. “Onze studie suggereert dat regelmatig meer fruit eten kan helpen om de achteruitgang te verminderen als mensen ouder worden, en zelfs schade door roken kunnen helpen herstellen. Dieet kan een manier worden om de toenemende diagnose COPD in de wereld te bestrijden.”

Artrose specialist
Voor alle ledematen zijn er hulpmiddelen die  aangeboden worden via Artrosespecialist.nl.  Artrosespecialist is gericht op mensen die last hebben van artrose.

Via het bedrijf Rollator Goedkoop kunt u een XXL Rollator bestellen die bij u past.  Of kijk bij  Hulpmiddelenwereld XL Rollator.

Eén gedachte over “Voormalige rokers zouden meer tomaten en vers fruit moeten eten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *