Vliegtuig personeel heeft grotere kans op verschillende soorten kankers, zegt studie

Stewardessen en stewards worden blootgesteld aan kankerverwekkende risico’s

Stewardessen en stewards worden blootgesteld aan een aantal bekende kankerverwekkende risico’s, maar weinig studies hebben dat risico uitvoerig onderzocht. Volgens de onderzoekers is dit een ondergewaardeerde beroepsgroep. 

De Harvard Flight Attendant Health Study (FAHS), begonnen in 2007, onderzoekt gezondheidsrisico’s bij stewardessen en stewards. In de laatste studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health, ontdekten onderzoekers dat stewardessen meer kankers hadden, waaronder borstkanker en melanoom.

5300 stewardessen/stewards namen deel aan studie

Aan deze FAHS studie enquêtes namen meer dan 5300 stewardessen/stewards deel. De stewardessen/stewards beantwoordden vragen over hun vluchtschema’s en alle diagnoses van kanker. De onderzoekers, onder leiding van Irina Mordukhovich, een onderzoeksmedewerker aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health, vergeleken de antwoorden op die van een gematchte groep mensen die niet bij de luchtvaartsector betrokken waren.

Meest vaker voorkomend waren  borstkanker, melanoom- en niet-melanoom huidkanker

Mordukhovich vond dat borst-, melanoom-, baarmoeder-, gastro-intestinale, schildklier- en baarmoederhalskanker vaker voorkwam bij de stewardessen/stewards vergeleken met mensen die andere niet-luchtvaart beroepen hadden. De studie onthulde ook een hoger percentage niet-melanoom huidkanker, zoals basale cel en plaveiselcelcarcinomen. Het vaker voorkomen van borst-, melanoom- en niet-melanoomkanker was vooral opvallend, zegt Mordukhovich. Bij stewardessen kwam borstkanker bij 51% vaker voor, melanoom kwam twee maal vaker voor en niet-melanoom huidkanker vier keer vaker.”

De werkelijke toename zou nog sterker kunnen zijn, omdat negentig procent van de onderzochte groep nog werkzaam was als cabinepersoneel. Degenen die waren overleden of wegens ziekte gestopt met werken, bleven daardoor buiten beeld.

Baangerelateerde kankerrisicofactoren die in het onderzoek zijn geïdentificeerd, omvatten blootstelling aan ioniserende straling, jetlag, pesticiden en andere chemicaliën aan boord.

Kosmische straling sterker op grotere hoogte

“Wat we zeker weten, is de blootstelling die zowel piloten als stewardessen hebben aan hoge stralingsniveaus vanwege kosmische straling op grotere hoogte. Die blootstelling is misschien niet relevant voor mensen die individuele vluchten nemen, maar voor mensen die beroepsmatig vaker vliegen, kan dat risico een negatief effect hebben op hun gezondheid, zoals de studieresultaten doen vermoeden.” volgens Mordukhovich.

Terwijl kosmische straling zijn oorsprong vindt in de ruimte, bereiken kleine hoeveelheden de aarde en treden grotere kansen op blootstelling op hogere hoogten op. Het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft vastgesteld dat ioniserende straling, zoals die wordt aangetroffen in kosmische straling, kan bijdragen aan kanker bij mensen.

De Europese Unie regelt de vluchtschema’s en vlieguren van zwangere stewardessen om potentieel gevaarlijke blootstellingen te beperken.

Verstoord dag-nacht ritme verhoogt ook kans op kanker

Vliegtuig personeel heeft ook het slaapschema verstoord, omdat ze vaak in verschillende tijdzones komen en niet in staat zijn om een ​​normale dag en nachtritme te onderhouden. Andere studies hebben verband gelegd tussen ploegenarbeid en verstoord dag-nacht ritme wat een hoger risico op borst- en prostaatkanker geeft. Mogelijk als gevolg van een verminderd vermogen van het DNA om zichzelf te herstellen en de manier waarop dag-nacht ritme processen mogelijk verband houden met de immuunfunctie.

foto´s Maarten Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *