Vrouwen in Azië krijgen minder vaak borstkanker
In Azië komt borstkanker minder voor. Vrouwen die vanaf jonge leeftijd sojaproducten eten, hebben een kleinere kans op het krijgen van borstkanker. Soja lijkt te beschermen tegen het krijgen van borstkanker. Maar het is niet volledig zeker of dit alleen aan soja toe te wijzen is. Want de westerse voeding en leefstijl wijkt veel af van de Aziatische keuken en leefstijl.
Soja bevat isoflavonen (=fyto-oestrogenen)
Soja bevat isoflavonen ook fyto-oestrogenen genoemd. Dit zijn stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen. Isoflavonen lijken de werking van oestrogeen in het lichaam tegen te gaan. Dit komt doordat ze in het lichaam de plek innemen van oestrogeen, ze verdringen het oestrogeen wat door het lichaam wordt gemaakt. Daardoor kunnen deze plantaardige oestrogenen invloed hebben op vormen van kanker die gevoelig zijn voor hormonen. Sojaproducten lijken daarom de kans op het krijgen van borstkanker te verkleinen
Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of genoemd.
Wat is soja?
Soja is afkomstig van de sojaboon. Soja is rijk aan eiwit en onverzadigd vet. Het bevat ijzer en vitamine B1.
Van de soja peulvrucht worden producten gemaakt zoals vleesvervangers. Verder zijn er soja zuivelvervangers als sojamelk, sojapudding en sojayoghurt. Ook producten die in de Indische keuken gebruikt worden zoals tofu en tempé worden gemaakt van sojabonen. Verder wordt soja in veel levensmiddelen verwerkt, zoals in sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Op de verpakking kun je lezen of een product soja bevat.