Parabenen en borsttumoren in deodorant en cosmetica

Parabenen en borsttumoren

Parabenen zijn chemicaliën die in sommige deodoranten worden aangetroffen. Ze lijken op oestrogeen, het menselijke hormoon dat het risico op borstkanker en sommige andere vormen van kanker kan verhogen. Maar parabenen zijn veel zwakker dan oestrogeen zelf en eventuele effecten worden waarschijnlijk overheerst door natuurlijk oestrogeen dat in ons lichaam wordt geproduceerd, of vergelijkbare chemicaliën die in onze voeding worden aangetroffen.

Een kleine studie vond sporen van parabenen

Een kleine studie vond sporen van parabenen in sommige borsttumoren. Het vinden van parabenen in tumoren betekent totaal niet dat ze borstkanker veroorzaken. Om dat te doen, moeten wetenschappers de hoeveelheid parabenen in borsttumoren vergelijken met ‘veilige’ drempels voor die stof, en met gevonden hoeveelheden parabenen in gezonde lichaamscellen of bij gezonde mensen zonder kanker.

Borsttumoren hebben namelijk grote bloedvoorraden en bevatten waarschijnlijk sporen van alles dat in onze bloedbaan terechtkomt. Het onderzoek toonde niet aan dat deze parabenen van het gebruik van deodorants kwamen in plaats van de inname van voedsel of een andere bron. En bovendien bevatten niet alle deodoranten parabenen.

Parabenen kunnen borstcellen stimuleren om zich als borstkankercellen te gedragen

Een recent overzicht van het bewijsmateriaal rond parabenen en borstkanker toonde aan dat parabenen menselijke borstcellen kunnen stimuleren om zich als borstkankercellen te gedragen, door rond te bewegen en weefsel binnen te vallen, celdood te vermijden en de werking van een medicijn dat algemeen gebruikt wordt om borstkanker te behandelen te onderdrukken. Maar er zijn honderden andere milieuchemicaliën die in menselijk borstweefsel worden gevonden, dus het is moeilijk om zeker te zijn dat parabenen alleen kanker kunnen veroorzaken.

De Online Drogist verkoopt diverse merken deodorant zonder aluminium en parabenen.


Hoe weet je of een product parabenen bevat?

Of parabenen in een product aanwezig zijn kun je zien op de ingrediëntenlijst. De namen kunnen onder andere zijn : methylparaben, propylparaben, butylparaben of benzylparaben.

 

De informatie gebruikt in dit artikel is afkomstig van Cancer Research Institute UK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *