Meer vitamine D geeft minder borstkanker

Hogere niveaus vitamine D geassocieerd met afnemend risico op borstkanker

Onderzoekers van de San Diego School of Medicine van de Universiteit van Californië hebben gevonden dat hogere niveaus van vitamine D geassocieerd zijn met een afnemend risico op borstkanker.

Vitamine D beschermt ook tegen andere soorten kanker

Er was al bekend dat vitamine D niet alleen beschermt tegen borstkanker maar datzelfde doet bij andere soorten kankers. Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Ook zorgt vitamine D er voor dat botontkalking zoveel mogelijk wordt beperkt en het zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem.

Het onderzoek naar vitamine D en borstkanker

De wetenschappers verzamelden gegevens van 5038 vrouwen van 55 jaar of ouder tussen 2002 en 2017. De deelnemende vrouwen waren bij de aanvang van het onderzoek vrij van kanker.  Zij werden gedurende vier jaar gevolgd waarbij vitamine D-niveau in hun bloed werd gemeten.

Bloedspiegels meten met 25-hydroxyvitamine D test

De onderzoekers vonden dat deelnemers met bloedspiegels van 25 (OH) D boven 60 ng/ml 80% minder  risico op borstkanker hadden vergeleken met deelnemers die minder dan 20 ng ml hadden. Het risico op kanker leek af te nemen bij meer in het bloed gemeten vitamine D.

Het minimale gezonde niveau van 25 (OH) D in bloedplasma 60 nanogram per milliliter is, aanzienlijk hoger dan de 20 ng / ml die in 2010 wordt aanbevolen door de National Academy of Medicine. Het verhogen van vitamine D-bloedwaarden boven de 20 ng / ml is dus belangrijk voor de preventie van borstkanker.

Hoeveel vitamine D heeft een mens nodig?

De gewenste hoeveelheid is 100-150 ug. In een zonnige zomer kan je huid dit uit zonlicht halen, wanneer je dagelijks buiten in de zon komt.

Deze 100-150 ug  kan minder makkelijk bereikt worden bij een matige dagelijkse blootstelling aan de zon in herfst, winter en voorjaar.  In de winter kan  bloedonderzoek worden uitgevoerd om te controleren of het effect van de voedingssupplementen voldoende is. 

Kwetsbare doelgroepen  zoals 50plussers, kinderen en zwangere vrouwen, kunnen sneller vitamine D tabletten nodig hebben.

Vergelijk bij bol.com verschillende merken Vitamine D supplementen zowel voor kinderen als volwassenen. Prijsverschillen ontstaan vaak door hoeveelheidsverschillen. Ook wordt vitamine D vaak aangeboden in combinatie met andere vitamine´s en mineralen.
Kijk eventueel ook bij de Online Drogist vitamines.
Ook kan het handig zijn vitamine D te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.

Rem op kanker risico door vitamine D al vele jaren bekend

De voordelen voor de gezondheid van vitamine D zijn al vele jaren bekend. In 1980 publiceerde Cedric F. Garland samen met zijn overleden broer Frank C. Garland, in een invloedrijk document dat vitamine D (geproduceerd door het lichaam door blootstelling aan zonlicht) en calcium samen het risico verminderde van darmkanker. De Slingers en collega’s vonden vervolgens dat vitamine D het risico kon verkleinen op borst-, long- en blaaskanker, multipel myeloom en volwassen leukemie.

Behalve onder medisch toezicht en monitoring mag de inname van vitamine D3 niet hoger zijn dan 10.000 IE per dag (250  ug). Te hoge vitamine D in je bloed heeft nadelige bijwerkingen, zoals misselijkheid, constipatie, gewichtsverlies, hartritmestoornissen en nierschade.

Het vitamine D onderzoek van de Universiteit van Californië :
Breast cancer risk markedly lower with serum 25-hydroxyvitamin D concentrations ≥60 vs

Eerder onderzoek

In eerder onderzoek was ook al gevonden dat vitamine D in verband gebracht kon worden met een verkleinde kans op het krijgen van borstkanker :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5802611/
Deze studie laat zien dat de meeste vitamine D-onderzoeken vinden dat een hogere vitamine D-spiegel in verband gebracht kan worden met minder borstkanker. En dat vitamine D-gebrek een verhoogd risico geeft op borstkanker.

Vitamine D is een interessant vitamine, wat invloed heeft op diverse lichaamsfuncties. Lees meer over vitamine D :
Verschil vitamine D, vitamine D2 en vitamine D3
Kun je beter multivitamine of vitamine D-supplement nemen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *