Longkanker neemt toe bij niet-rokers

Studies in VS en UK: longkanker bij niet-rokers neemt toe

Experts vermoeden milieufactoren en genetische veranderingen daarvan de oorzaak kunnen zijn.

Uit onderzoek blijkt dat niet-rokers verantwoordelijk zijn voor een groeiend percentage van agressieve longkanker gevallen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

In een onderzoek ontdekten Britse onderzoekers dat meer dan zeven jaar het aandeel niet-rokers met niet-kleincellige longkanker van 13 procent naar 28 procent steeg.

Evenzo meldde een studie over longkankerpatiënten in drie Amerikaanse ziekenhuizen dat nooit-rokers verantwoordelijk waren voor een groeiend percentage niet-kleincellige longkankerpatiënten tussen 1990 en 2013. Bij deze niet-rokers met longkanker hadden vrouwen meer kans hierop, volgens de onderzoekers.

De longkanker die niet-rokers treft, lijkt een andere ziekte te zijn. Deskundigen vermoeden dat genetische veranderingen die tumorgroei stimuleren en omgevingsfactoren de schuld zijn.

De Britse bevindingen waren gebaseerd op medische dossiers van 2170 U.K.-patiënten die tussen 2008 en 2014 een operatie voor longkanker hadden ondergaan.

In de Amerikaanse studie, analyseerde een team onder leiding van Dr. Lorraine Pelosof gegevens over meer dan 12.000 longkankerpatiënten in het Southwestern Medical Center van de Universiteit van Texas in Dallas, Parkland Hospital in Dallas en Vanderbilt University in Nashville.

Pelosof en collega’s vergeleken gegevens van 1990-1995 en 2011-2013. In 1990 tot 1995 was 9 procent van de niet-kleincellige patiënten nooit-rokers. In 2011-2013 was dat bijna 15 procent. Niet-rokers met kleincellige longkanker – een minder voorkomende vorm van ziekte – namen slechts licht toe, van 1,7 procent tot 2,5 procent in de latere periode, zo bleek uit de studie. Kleine cel kankers vormen ongeveer 10 procent tot 15 procent van de Amerikaanse longkankergevallen, zegt de American Cancer Society.

Experts zeiden dat ze niet kunnen verklaren waarom niet-rokers een groeiend deel van de diagnose van longkanker zijn, of waarom vrouwen bijzonder kwetsbaar lijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *