Is er verband tussen borstkankeranker en deodorant met aluminium en parabenen

Deodorant en anti-transpiranten

Je hebt misschien geruchten gehoord dat deodorants en anti-transpiranten borstkanker kunnen veroorzaken.  Deze geruchten zijn in eerste instantie de wereld in geholpen door een e-mail hoax. Daarna hebben diverse media deze informatie overgenomen . Hoe zit het nu echt?

Waarom zijn beweringen over deodorants en borstkanker verkeerd?

In de originele e-mail werd beweerd dat anti-transpiranten je lichaam ervan weerhouden gifstoffen uit te zweten. Het suggereerde dat deze gifstoffen zich ophopen in de lymfeklieren onder de arm en daarmee borstkanker kunnen veroorzaken.

Maar de details kloppen niet. Borstkankers beginnen in de borst en verspreiden zich pas later naar de lymfeklieren. Je lichaam heeft ook andere manieren om gifstoffen kwijt te raken. Zweten is een van die manieren.  Een andere manier zijn de lymfevaten met de lymfeklieren.

Aluminium in deodorants

Er is geen overtuigend bewijs dat anti-transpiranten en deodorant borstkanker veroorzaken. Of dat aluminium in deodorants het risico op kanker bij dieren of mensen zou kunnen verhogen. Dit werd bevestigd door een beoordeling van alle beschikbare gegevens waarbij geen verband gevonden werd.

Een kleine studie bij 17 vrouwen met borstkanker werd in 2007 genoemd in het nieuws. Er werden hogere gehaltes aan aluminium in het deel van de borst dat het dichtst bij de huid lag gevonden. De auteurs speculeerden daarna dat aluminium in deodorants borstkanker zou kunnen veroorzaken.

Maar het ontwerp van deze studie was niet goed genoeg om die conclusie te trekken. Om te beginnen keek het naar een heel klein aantal vrouwen. En de onderzoekers vergeleken de hoeveelheid aluminium in de borsten van deze vrouwen niet met de hoeveelheden in andere delen van hun lichaam of met het aluminium niveau bij vrouwen die geen borstkanker hebben.

Bovendien toonde een grotere studie van 176 vrouwen in 2013 geen significante verschillen in niveaus van aluminium in normale gebieden van de borst met het aluminium niveau in de tumor. Er is dus geen sterk bewijs voor een verband tussen aluminium in deodorant en kanker.

Geen deodorant met aluminium gebruiken bij borstonderzoek

Sommige kankerspecialisten adviseren vrouwen geen deodorants die aluminiumzouten bevatten te gebruiken vooraf aan een borstonderzoek. Dit komt niet omdat aluminiumzouten gevaarlijk zijn, maar omdat ze de resultaten van screeningstests kunnen verbergen. Dit kan borstkanker moeilijker detecteren.

De Online Drogist verkoopt diverse merken deodorant zonder aluminium en parabenen.


Parabenen en borsttumoren

Parabenen worden in sommige deodoranten worden aangetroffen. Het zijn stoffen die lijken op oestrogeen, het menselijke hormoon dat het risico op borstkanker en andere vormen van kanker kan verhogen. Maar parabenen zijn veel zwakker dan oestrogeen zelf en eventuele effecten worden waarschijnlijk overheerst door natuurlijk oestrogeen dat in ons lichaam wordt geproduceerd, of vergelijkbare chemicaliën die in onze voeding worden aangetroffen. Lees meer hier over in artikel Parabenen en borsttumoren in deodorant en cosmetica.

De Online Drogist verkoopt diverse merken deodorant zonder aluminium en parabenen.


Geen goed wetenschappelijk bewijs

Mensen maken zich soms zorgen over de vraag of chemicaliën in gangbare producten zoals deodorant of cosmetica kanker kunnen veroorzaken. Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat deze producten het risico op kanker beïnvloeden.

Er zijn strikte veiligheidsvoorschriften in de EU voor cosmetica en toiletartikelen. Sommige stoffen zijn verboden en andere zijn aan beperkingen onderhevig.  Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat hun producten veilig zijn voor gebruik voordat ze kunnen worden verkocht.

De informatie gebruikt in dit artikel is afkomstig van Cancer Research Institute UK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *