Darmkanker: vet in de spiercellen verband met minder overlevingskansen

Veel vet in de spiercellen geeft lagere overlevingskans bij mensen waarbij in een vroeg stadium darmkanker is geconstateerd. Dit blijkt uit de darmkanker studie van Universiteit Wageningen (COLON studie ), Waar ongeveer 2500 dikkedarmkanker patiënten worden gevolgd.

Invloed voeding bij darmkanker

Er blijkt een sterk verband te zijn tussen voeding en leefstijl en het ontstaan van darmkanker.   De kans op darmkanker is groter als je overgewicht hebt, alcohol drinkt, weinig beweegt, weinig voedingsvezels binnenkrijgt en veel rood en bewerkt vlees eet. Ongeveer 50% van de diagnoses is te voorkomen door meer beweging en een gezonde voeding.

Kanker diagnose

In Nederland leven zo’n 600.000 mensen die kanker hebben of hebben gehad. Mensen die ooit kanker hebben gehad, hebben een grotere kans op het terugkeren van kanker. Ook hebben deze mensen een grotere kans op het krijgen van diabetes en hart- en vaatziekten.  Dikkedarmkanker staat op de derde plaats van meest voorkomende kankersoorten in Nederland, na borstkanker (vrouwen) of prostaatkanker (mannen) en huidkanker. Bijna 15.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks te horen dat ze dikkedarmkanker  hebben. De ziekte is goed te behandelen en afhankelijk van het stadium waarin de tumor ontdekt wordt, is de kans op overleven groot.

Hoog vetgehalte in spiercellen

Vet in spiercellen blijkt een belangrijke factor te zijn voor de overlevingskans. Uit diverse studies blijkt een relatie tussen een verlaging van de spiermassa en een hogere sterfte van kankerpatiënten.  Uit de COLON studie blijkt nu dat een relatief hoog gehalte aan vet in de spiercellen ook samenhangt met een lagere overlevingskans van mensen bij wie in een vróeg stadium darmkanker is geconstateerd. Van de deelnemers met een hoog vetgehalte in de spieren bij de diagnose stierf 40%. Van de deelnemers met een normaal vetgehalte stierf slechts 15% gedurende de looptijd van de studie.  De onderzoekers in gaan de komende jaren uitzoeken welke factoren bepalen of iemand een hoog vetgehalte in de spieren heeft en of dit vetgehalte na de diagnose nog is te verlagen via een dieet of een sportprogramma.

Vitamine D is laag bij mensen met Darmkanker

Het vitamine D-gehalte in het bloed is  laag is bij mensen bij wie de diagnose darmkanker wordt gesteld. Vitamine D is een vitamine dat het lichaam kan aanmaken onder invloed van zonlicht. We weten nog niet of het vitamine D-gehalte gedaald is doordat mensen een tumor hebben of dat een darmtumor sneller ontstaat bij mensen met een laag gehalte aan vitamine D in hun bloed. We weten niet wat oorzaak en wat gevolg is. Dat wordt ook in de COLON studie onderzocht.

Wel blijkt uit andere onderzoeken dat mensen die meer vitamine D innemen minder kans op kanker hebben. Laboratoriumonderzoek op kankercellen heeft een mogelijk kankerremmend effect van vitamine D kunnen aantonen. Vitamine D blijkt de differentiatie en de geprogrammeerde dood (apoptose) van kankercellen te bevorderen en de verspreiding ervan te vertragen.

Vitamine D bestellen

Vergelijk bij bol.com verschillende merken Vitamine D supplementen zowel voor kinderen als volwassenen. Prijsverschillen ontstaan vaak door hoeveelheidsverschillen. Ook wordt vitamine D vaak aangeboden in combinatie met andere vitamine´s en mineralen.
Kijk eventueel ook bij de Online Drogist vitamines.
Ook kan het handig zijn vitamine D te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.

Bewegen is belangrijk

Mensen gaan over het algemeen niet gezonder gaan leven als ze kanker hebben gehad  Mensen willen vooral een prettig en gezellig leven. Het is dus belangrijk om lekkere en gezellige keuzes die gezond zijn te bevorderen en die makkelijk te doen zijn.  Mensen kunnen proberen meer gaan bewegen op de manier die zijn zelf leuk vinden. Vanwege spierverlies kan het zinvol zijn om meer eiwitten te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *