Borstkanker: Ontstekingsremmend gen kan agressieve tumoren behandelen

Uit onderzoek bij muizen is gebleken dat wetenschappers een gen dat verantwoordelijk is voor een agressieve vorm van borstkanker kunnen uitschakelen. Het uitschakelen van het gen verkleint niet alleen tumoren, maar voorkomt ook de verspreiding ervan door het lichaam.

Tot een vijfde van de borstkankers is een agressievere vorm die bekend staat als drievoudige negatieve borstkanker en die moeilijk te behandelen is.

In tegenstelling tot de meeste borstkankers, stimuleren oestrogeen en progesteron de groei van triple-negatieve tumoren niet, dus medicijnen, zoals tamoxifen of fulvestrant,  die deze hormonen blokkeren, zijn niet effectief.

Een molecuul dat een bepaald gen in drievoudige negatieve tumoren uitschakelt, kan een veelbelovende alternatieve behandeling zijn, blijkt uit onderzoek aan de Tulane University School of Medicine in New Orleans, LA.

De wetenschappers rapporteren hun ontdekking in het Nature- tijdschrift Scientific Reports .

Het effect van genuitschakeling

Het onderzoek combineerde in vitro studies van cellen die in schaaltjes groeien met in vivo studies met muizen.

Het team begon met het werken met culturen van een triple-negatieve kankercellijn die oorspronkelijk afkomstig was van een patiënt die in 1973 werd behandeld in het MD Anderson Cancer Center in Houston, TX.

De onderzoekers vergeleken de effecten van het uitschakelen van twee bekende borstkankergenen, de ene Rab27a en de andere TRAF3IP2 .

De onderzoekers ontdekten dat het uitschakelen van TRAF3IP2 een meer verstorend effect had dan het uitschakelen van Rab27a .

Het uitschakelen van Rab27a vertraagde de tumorgroei bij de muizen, maar een zeer klein aantal kankercellen verspreidde zich of ‘micrometastaseerde’.

Maar toen de onderzoekers TRAF3IP2 uitschakelden, onderdrukte dit niet alleen nieuwe tumorgroei, maar ook uitzaaiingen tot 1 jaar lang. Sterker nog, de behandeling kromp bestaande tumoren tot ze niet meer te detecteren waren.

Deze ontdekking heeft aangetoond dat TRAF3IP2 een rol kan spelen bij de behandeling van borstkanker.

Toekomstige studies

Een beperking van de huidige studie is dat er een enkele borstkankercellijn gebruikt is om het stilleggen van Rab27a en TRAF3IP2 op tumorgroei te onderzoeken. Toekomstige studies zullen het gebruik van door de patiënt verkregen xenotransplantaties omvatten om deze fundamentele eerste in vivo en in vitro resultaten verder te valideren.


Boeken over kanker en voeding,
ook andere boeken over kanker


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *