Is corona te stoppen met alleen vaccinaties? Zijn extra maatregelen nodig?

Een vaccinatie zorgt dat je niet meer heel erg ziek wordt door het corona virus. Dus geen ziekenhuisopname nodig hebt. Maar je kunt nog steeds  besmet worden. En daardoor ook nog steeds anderen mensen besmetten.

De belangrijkste reden dat je na je vaccinatie nog steeds je aan beschermende maatregelen moet houden is dan ook dat je anderen die niet gevaccineerd zijn kunt besmetten. Maar zoals we hieronder kunnen zien is er ook een andere belangrijke reden.

Hoe kunnen we corona covid19 te stoppen?

Is corona covid19 te stoppen met alleen vaccinaties? Of zijn alsnog extra maatregelen nodig zoals mondkapjes, ontsmetten en afstand houden? Om het virus te laten stoppen met R, het reproductiegetal kleiner dan 1 zijn.  

Het reproductiegetal

Het reproductiegetal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Dit getal geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt met COVID-19. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Als het reproductiegetal lager is dan 1, dan daalt het aantal besmettingen.

Amerikaanse Epidemioloog geeft antwoord

Eric Feigl-Ding geeft ons informatie. Eric Feigl-Ding is een bekende Amerikaanse Epidemioloog en gezondheidseconoom.

Alleen vaccins?

Wat gebeurt er als we stoppen met mondkapjes en als we ook alle andere corona covid beperkende maatregelen laten vallen en alleen vertrouwen op vaccins?

Met 70% van de bevolking volledig gevaccineerd, zelfs als vaccins 97% werkzaam zijn tegen alle overdrachten (dat doen ze niet) – kunnen we alleen de Wuhan 1.0 langzamere stam stoppen. Dit is dus de eerste virusvariant die nog niet zo besmettelijk was als latere virusmutaties als de B117 (UK), P1 (Brazilië) en verschillende B1617 (India) varianten.

In dit staatje zie je dat als 70% van de bevolking gevaccineerd zou zijn, en het vaccin zou voor 97% besmettingen tegenhouden, R net beneden 1 zou kunnen komen (0,96). In dat geval zouden de besmettingen in een heel laag tempo gaan afnemen. Maar dit laatste scenario is totaal niet realistisch, daar vaccins niet zo effectief zijn in het tegenhouden van besmettingen.  Conclusie is dus dat op deze wijze het corona vaccin niet echt te stoppen is.

Verandering R bij handhaving maatregelen

Volgens Eric Feigl-Ding verandert de berekeningen hoe covid19 te stoppen volledig als we mondkapjes en andere remmende maatregelingen handhaven.

Zelfs met vaccins met een lagere transmissie-efficiëntie, zelfs met snellere besmettelijke varianten – in combinatie met elkaar kunnen vaccins + mondkapjes en andere beschermende maatregelen een stijging tegenhouden!

Conclusie : Om het virus te stoppen is het van belang de eerstkomende tijd mondkapjes en beschermende maatregelen te handhaven.

Houd er rekening mee dat er mensen zijn die vanwege hun medicijnen en medicatie geen vaccin kunnen nemen. Vaak zijn zij prima in staat met hun aandoening te leven en oud te worden. Maar een corona besmetting zou voor hun het einde kunnen  betekenen.  Het niet of heel langzaam omlaag brengen van de besmettingsgraad is voor die mensen een drama.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *