Identificatie met geldig identiteitsbewijs verplicht om medische zorg te ontvangen

Je moet je identificeren om medische zorg te kunnen ontvangen

Wanneer je medische zorg nodig hebt  hebt (ziekenhuis, tandarts enz), moet je een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. De legitimatieplicht geldt ook voor oor minderjarigen jonger dan 14 jaar.

Hiervoor geschikte identiteitsbewijzen

Hiervoor geschikte identiteitsbewijzen zijn een geldig :

  • Nederlands paspoort
  • identiteitskaart
  • nationaal, diplomatiek of dienstpaspoort
  • rijbewijs
  • vreemdelingendocument

Ook  kinderen moeten een geldig legitimatiebewijs hebben als ze naar een zorgverlener gaan. Er is in de zorg geen leeftijdsgrens. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte.

De zorgaanbieder registreert je identiteitsbewijs

De zorgaanbieder controleert je identiteitsbewijs en het Burgerservicenummer (BSN) hoort.  De zorgverlener legt de soort en  nummer van je identiteitsbewijs vast in de administratie. Een kopie of scan maken mag niet.

Spoedeisende hulp en legitimeren

Wanneer je direct medische hulp nodig hebt dan wordt je eerst geholpen. Daarna moet je je binnen 14 dagen identificeren bij het ziekenhuis, praktijk of kliniek .

Geen legitimatiebewijs? Dan zelf de zorg betalen

Wanneer je de zorgverlener geen identiteitsbewijs laat zien, dan kan hij de kosten van je behandeling niet declareren bij een zorgverzekeraar.

Dat betekent dat je alle kosten van de medische behandeling zelf moet betalen. Dergelijke kosten zijn meestal fors hoog.  Dit kan betekenen dat je nog vele jaren aan het afbetalen bent van deze kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *