Hooikoorts allergie, de veroorzakers, de middelen er tegen

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Hooikoorts heeft niets te maken met ‘hooi’ of ‘koorts’. Mensen die hooikoorts hebben krijgen daarvan geen temperatuursverhoging. Hooikoorts heeft te maken met een allergische reactie.

En komt het meest en intensiefst voor in het voorjaar. Wanneer alle bomen en planten staan in bloei staan.Veel mensen krijgen dan last krijgen van hooikoorts, ook wel pollenallergie genoemd.

Het kan het zijn dat je allergisch bent voor gras-, boompollen en/of voor pollen van onkruid. Je kunt last krijgen van een loopneus en niesbuien,en ook van jeukende, branderige ogen, rode oogleden. Het lijkt vaak op verkoudheid.  Erg vervelend! Vooral lastig in de corona covid19 tijd.

Concentratie van stuifmeel

De ernst van hooikoorts klachten hangt af van de concentratie van stuifmeel (pollen) in de lucht. Hoe hoger de stuifmeelconcentratie, des te meer klachten. Ook is het weer van belang: hoe warmer het is, hoe hoger de stuifmeelconcentratie. Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld. Op winderige dagen verspreidt het stuifmeel zich gemakkelijk. ’s Avonds is de hoeveelheid stuifmeel het grootst.

Wanneer hebben mensen last van hooikoorts?

De meeste mensen hebben last hebben van klassiek hooikoorts in mei tot en met juli/augustus wat wordt veroorzaakt door stuifmeel van gras. Maar ook buiten deze periode kan hooikoorts ontstaan, door stuifmeel van andere planten. Alleen oktober tot en met december zijn stuifmeelvrij.

Middelen tegen hooikoorts

Gelukkig zijn er diverse middelen om de hooikoortskriebels tegen te gaan. Denk hierbij aan hooikoortstabletten, neussprays en oogdruppels. Het zijn middeltjes die helpen om zo min mogelijk last te hebben van pollen. Bol.com heeft een groot assortiment en mogelijkheden om te gebruiken bij hooikoorts.

Verder kun je kijken bij de :  hooikoorts remmende middelen van De online Drogist.

Welke planten produceren op welk tijdstip stuifmeel?

Wanneer je klachten krijgt, hangt af van het soort stuifmeel waar je allergisch voor bent. Wanneer bloeien planten en produceren ze  stuifmeel :

plant / boom

Geeft stuifmeel in

hazelaar eind december- februari
els januari – maart
berk maart -mei
beuk april – mei
eik april – mei
grassen april – september
bijvoet augustus
ambrosia september – oktober

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *