Hoe overleeft het Coronavirus buiten het lichaam, op spullen?

Hoe is de overdraagbaarheid van het corona virus van spullen op mensen?

Het coronavirus kan overgedragen worden van mensen, dieren maar ook van spullen op mensen. Als een mens daarna ziekteverschijnselen vertoont kan hij of zij ook andere mensen besmetten. Dat besmetten gaat via minuscule vochtdruppeltjes die in de lucht terecht komen als een besmet persoon niest of hoest en niet zijn of haar elleboog voor de mond houdt. Andere mensen ademen zo de vochtdruppeltjes in en dragen het virus dan ook bij zich.

Overleven op levenloze objecten

Het coronavirus is niet direct dood wanneer het op een niet levend ding belandt. Het virus kan een paar uur op tafels, stoelen of andere spullen overleven. Volgens Peter Molenaar, RIVM deskundige infectiepreventie zegt dat het virus in sommige gevallen zelfs tot 3 dagen op dit soort oppervlaktes kan overleven. Daarvoor moeten de omstandigheden wel optimaal zijn voor het virus :  de temperatuur in de ruimte laag moet zijn en dat de luchtvochtigheid er tussen de 40 en 60 procent moet zijn.

Besmetting van spullen

Spullen kunnen dus mensen ook besmetten. Dat werkt het hetzelfde als een besmettingen van mens op mens: een besmet iemand hoest of niest en er komen vochtdruppeltjes met het coronavirus in de lucht. Deze druppeltjes kunnen twee meter door de lucht vliegen voordat zij neervallen. Stel dat de druppeltjes neervallen op een bureau of vergadertafel in een kantoor. En daarna  raakt iemand een van deze besmette meubels aan met zijn of haar handen. Dan zit het besmette vocht dus op de handen. Als iemand daarna met de handen aan het gezicht zit, kan het gebeuren dat het virus het lichaam binnendringt.

Ibuprofen en naproxen bij covid-19 coronavirus

Het klopt niet dat het innemen van ibuprofen een besmetting met het coronavirus zou verergeren. Dat wordt zo nu en dan onterecht beweerd. Ook Marcel Bouvy, hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg aan de Universiteit van Utrecht, maakt duidelijk dat dergelijke pijnstillers NIET een corona besmetting verergert. Onderwijl is bevestigt door diverse binnenlandse en buitenlandse experts dat geen enkele pijnstiller de infectie bevordert.

Naproxen en ibuprofen behoren tot dezelfde groep pijnstillers. Ze werken koortsverlagend en helpen om de symptomen bij lichte klachten te bestrijden.  Maar er bestaat nog geen goed medicijn is tegen het coronavirus.  Naproxen (Aleve) werkt snel en het langst.

Er zijn van Aleve met Naproxen twee sterkten te koop :
De lichtere variant = Aleve Classic 220mg Tabletten
De zwaardere variant = Aleve Select 275mg Tabletten

Wij raden vooral naproxen aan. Omdat dit middel het langste werkt (12 uur).  Maar ibuprofen  (8 uur goed werkend) is ook prima. Af te raden is om diclofenac te kopen. Want dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en maagdarmbloedingen verhoogt in vergelijking met ibuprofen of naproxen.

Lees hier meer over deze producten in het artikel : Diclofenac/Voltaren geeft meer hart- en maagdarmproblemen dan andere pijnstillers.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *