Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken.
Verkoudheid kan worden veroorzaakt door honderden verschillende virussen. Daardoor is het onmogelijk is om een medicijn of vaccin te ontwikkelen dat dit kan behandelen of voorkomen.
Klachten die je bij verkoudheid kunt krijgen zijn : verstopte neus,
snotneus, slecht ruiken, niezen, loopneus, hoesten, keelpijn, heesheid, koorts, oorpijn.
Hoe verspreidt verkoudheid zich
Het virus zit in speeksel, slijm en snot. Wanneer je verkouden bent kun je door ademen en praten, maar vooral door hoesten en niezen, druppeltjes in de lucht blazen. Deze druppeltjes landen op oppervlakken of kunnen de bovenste luchtwegen van iemand anders binnendringen. Verkoudheid wordt verspreid via druppeltjes in de lucht, persoonlijk contact en contact met besmette oppervlakken.
Verkoudheidsvirussen kunnen enkele uren op oppervlakken leven, waardoor het mogelijk is om geïnfecteerd te raken als je een besmet oppervlak en daarna je neus aanraakt.
Preventie
Als je verkouden wordt, is de beste manier om verspreiding van het virus te voorkomen, jezelf te isoleren. Het helpt ook om een mondkapje te dragen om ademdruppels op te vangen als je hoest of niest. Mensen waarmee je in contact komt kunnen ook een mondkapje dragen.
Houd je mond bedekt als je hoest of niest. Het is het beste om in de holte van je arm te hoesten of te niezen; op deze manier kun je voorkomen dat je hand besmet raakt. Je kunt in een tissue hoesten of niezen, maar je moet daarna je handen wassen (of een handdesinfecterend middel op alcoholbasis gebruiken).
Was kopjes, glazen en bestek goed af nadat je ze gebruikt hebt.
Tips bij verkoudheid van de KNO-arts
Neusdouche
Een neusdouche een goede methode om je neus gezond te houden. Als je ademhaalt, werkt de neus als een filter. Die houdt een groot deel van de viezigheid die in lucht zit tegen, zodat die niet in je longen terechtkomt. Gebruik lauw water en wat zout, dus niet alleen water. Door hiermee je neus te spoelen, haal je ook de viezigheid weg. Zo doet je eigen lichaam dat ook. Als je het goed doet, proef je het zoute water in je mond. Spuug dit wel weer uit.
Lees dit artikel voor een uitgebreide handleiding gebruik neusdouche :
Neus spoelen met sterk zout water helpt tegen corona en andere virussen
Andere tips van de KNO-arts
- Veel water drinken
- Geen alcohol drinken
- Stress voorkomen
- Warm aankleden
- Genoeg rusten
- Kippensoep eten
- Vitaminerijk voedsel eten
- Eet kiwi’s manderijnen
- zink voedingssuplement slikken
Zink met Selenium gecombineerd
Zink en selenium zijn krachtige antioxidanten. Ze hebben een positieve invloed op het afweersysteem en beschermen gezonde weefsels en cellen. Zink speelt ook een rol bij aanmaak van botten. Selenium beschermt tegen schadelijke stoffen. Te koop bij Vitamines per post :
* Zink en Selenium 60 capsules
Er zijn ook andere combinaties
* Diverse Zink-voedingssupplementen vitamines per post
Wat verlicht de klachten
- Stomen versnelt de genezing niet, maar een stoombad zorgt wel voor wat verlichting van de luchtwegen (stoom verdunt slijm)
- Neusdruppels met zout water kunnen verlichting geven.
- Je kunt xylometazoline-neusdruppels of -spray (Otrivin®) gebruiken. Dit vermindert de zwelling van het slijmvlies, waardoor je wat gemakkelijker door je neus kunt ademen.
Antibiotica helpen niet tegen een verkoudheid. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen.
Hoe lang ben je besmettelijk?
De incubatietijd van een verkoudheidsvirus is 1 tot 3 dagen. Zo lang duurt het voordat symptomen verschijnen nadat je besmet bent geraakt. Bij verkoudheid begin je 1 tot 3 dagen na blootstelling aan het virus symptomen te krijgen.
Verkoudheid is het meest besmettelijk 1 tot 4 dagen nadat de symptomen zich hebben ontwikkeld.
De meeste verkoudheden duren ongeveer een week, maar het is mogelijk om het virus daarna te verspreiden. In feite kunnen verkoudheidsvirussen tot drie weken in het lichaam aanwezig blijven. Hoewel het risico op overdracht in de loop van de tijd snel afneemt, kan het nog steeds mogelijk zijn om anderen te besmetten, zelfs als je geen symptomen meer heeft.