Hoe bestrijdingsmiddelen van groente en fruit wassen, onderzocht door wetenschappers

Tegenwoordig is bijna geen enkel voedingsmiddel 100% vrij van pesticiden. Zelfs biologische producten kunnen residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten. Het wassen van groenten en fruit is belangrijk om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen en uw blootstelling aan pesticiden te verminderen.

Er zijn veel soorten pesticiden, waaronder:

Herbiciden: Glyfosaat , vervaardigd door het bedrijf Monsanto en gebruikt bij de productie van hun onkruidverdelger Roundup. Dit is een herbicide dat op niet-biologische gewassen kan worden gebruikt. Dit veel voorkomende herbicide is in verband gebracht met kanker en hormoonontregeling .

Insecticiden: Organofosfaten zijn insecticiden die vaak op producten worden gebruikt. Diazinon is zo’n organofosfaat dat in de landbouw wordt gebruikt, ondanks de schadelijke effecten op het zenuwstelsel.

Pesticiden en chronische ziekten

Er is een grote hoeveelheid bewijsmateriaal dat de blootstelling aan pesticiden in verband brengt met een verhoogd aantal chronische ziekten, waaronder :

  • Kanker en suikerziekte
  • Neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson, Alzheimer en ALS
  • Geboorteafwijkingen en voortplantingsstoornissen
  • Astma, COPD en meer

Wetenschappers van het Connecticut Agricultural Experiment Station ontdekten dat het wassen van producten met stromend water de hoeveelheid residuen van bestrijdingsmiddelen verminderde voor 9 van de 12 geteste pesticiden.

Stromend water kan dus helpen. Maar hoe zit het met het gebruik van schoonmaakproducten? Is het zinvol die te gebruiken?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste commerciële schoonmaakmiddelen niet effectiever zijn dan gewoon water.

Maar er is aangetoond dat verschillende andere methoden voor het wassen van producten effectiever zijn dan gewoon water.

Wassen met zout water of azijn

In een studie gepubliceerd in Food Control wasten onderzoekers groenten gedurende 20 minuten in een azijnoplossing, een zoutwateroplossing of gewoon water om de resten van vier veel voorkomende pesticiden te verwijderen: chloorpyrifos, DDT, cypermethrin en chloorthalonil. Ze ontdekten dat een zoutwateroplossing van 10% effectief was in het verwijderen van een groot percentage pesticiden uit de producten , beter dan wassen met gewoon water. Een oplossing van 10% azijn bleek even effectief te zijn. 

Van de verschillende thuisbereidingsmethoden voor groenten zijn het wassen met kraanwater en/of een oplossing van afwasmiddel, evenals roerbakken, effectief bij het verminderen van de opname van residuen van bestrijdingsmiddelen.
Als je groente roerbakt, is dit heel effectief is om restanten van bestrijdingsmiddelen uit te schakelen.

De beste manier om fruit en groenten te wassen

Wat misschien wel de beste en meest betaalbare manier is om fruit en groenten schoon te maken, komt uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry. Verrassend bleek de baking soda-oplossing (bakpoeder) het meest effectief te zijn bij het verwijderen van residuen van bestrijdingsmiddelen van het oppervlak van appels.  Het duurde 12-15 minuten weken om de pesticiden te verwijderen. Gebruik thuis 1 theelepel (5g) bakpoeder op een halve liter water.

De beste methoden:

Je kunt dus een zoutoplossing, azijnoplossing of bakpoeder opgelost in water gebruiken. Spoel de groenten goed af na het weken in een van deze oplossingen.

 

Reduction of pesticide residues on produce by rinsing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *