Het Novavax vaccin tegen corona covid19 virusinfectie

Novavax is een eiwitvaccin

Novavax is een Amerikaanse producent die een eiwitvaccin tegen corona covid19 heeft ontwikkeld. Bij dit vaccin worden de eiwitten die de immuunreactie moeten opwekken direct ingespoten. Het Novavax-vaccin bevat kopieën van de eiwituitsteeksels van het coronavirus die alle varianten van het virus kenmerken. Die eiwitten worden ingespoten, waardoor je immuunsysteem leert de corona-eiwitten te herkennen en te bestrijden.

Verschil met huidige vaccins

De vaccins die we momenteel hebben werken met een extra tussenstap. Waarbij je je lichaam de corona-eiwitten eerst zelf maakt. En daarna gaat je afweersysteem daartegen aan het werk, en leert zo het virus te bestrijden. Verder is het Novavax vaccin is makkelijker in gebruik daar het een koelkast bewaard kan worden.

Beschermt net zo goed tegen ziekenhuisopnames als mRNA vaccins

Uit onderzoek blijkt dat het Novavax-vaccin net zo goed tegen ziekenhuisopname beschermt als de vaccins van Pfizer en Moderna.  De eerste testresultaten wijzen erop dat een derde inenting met Novavax een vergelijkbaar sterke afweerrespons opwekt als een herhaalinjectie met Pfizer.

Het Novavax-vaccin bleek meer dan 90% effectief te zijn in een groot klinisch onderzoek., ook tegen een aantal zorgwekkende varianten van het coronavirus. Er zijn 2 prikken nodig met een tussenpoos van drie weken.

EMA en verkoop in de EU

Novavax wil het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in oktober toestemming vragen voor verkoop in de EU. De Europese Commissie heeft 100- tot 200 miljoen doses van het Novavax coronavaccin besteld.

Geschikter voor gebruik in  Azië en Afrika

Novavax is makkelijk te bewaren en is daardoor ook geschikt voor gebruik in warme en armere landen in Azië en Afrika. Het bedrijf geeft op dit moment prioriteit aan markttoelating in Azië, waar nog weinig mensen gevaccineerd zijn.

Novavax Inc en partner Serum Institute in India heeft een noodtoestemming gekregen voor hun COVID-19-vaccin in Indonesië, waarmee het de eerste goedkeuring overal ter wereld voor Novavax is. Novavax en Serum Institute hebben zich ertoe verbonden om samen meer dan 1,1 miljard doses te verstrekken aan de COVAX-faciliteit, die gezamenlijk wordt geleid door de Wereldgezondheidsorganisatie.

novavax.com/nvx-cov2373

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *