Bij veel patiënten met Colitis Ulcerosa (Chronische dikke darmontsteking) begon deze darmontsteking pas nadat ze gestopt waren met roken. Bij mensen met de ziekte van Crohn is dat andersom, die ziekte komt meer voor bij rokers. Dit kwam uit epidemiologisch onderzoek naar voren. Vooral nicotine, koolstofmonoxide en acrolein lijken belangrijk te zijn om het gunstige effect te bereiken. Uit ervaringsverhalen blijkt dat 4 a 5 sigaretten per dag al voldoende is om dit positieve effect te bereiken.
Bij Colitis Ulcerosa maken ontstekingscellen het slijmvlies in de darm kapot. De slijmvliescellen sterven sneller af dan normaal. Patiënten krijgen last van diarree, buikpijn, gewichtsverlies en vermoeidheid.
Nicotine werkt bij Colitis Ulcerosa, maar niet bij ziekte van Crohn
Stoffen uit sigaretten vertragen het afsterven van die cellen, dat geeft ze kans te herstellen. Hoe meer de patient rookt, hoe groter het effect is. Dat gunstige effect geldt alleen bij Colitis Ulcerosa , bij de ziekte van Crohn verergert roken de klachten juist. De gunstige effecten roken op de darmen beletten niet dat roken schadelijke is en blijft voor de rest van je lichaam.
Onderzoek met nicotinepleisters
Verder is effect van nicotinepleisters onderzocht bij 64 niet-rokende patiënten met lichte tot matig actieve colitis ulcerosa. Bij de met nicotinepleisters behandelde patiënten trad significante verbetering op van de ziekteactiviteit.
Colitis ulcerosa is een chronische aandoening is. De nicotinepleisters zullen, als ze helpen, voor de rest van het leven moeten worden gebruikt. Want het is zeer waarschijnlijk dat de ontsteking terugkomt als men geen nicotine meer gebruikt.
Een ander onderzoek naar nicotinepleisters gedurende een halfjaar toonde geen positief resultaat, maar dat werd mogelijk door een te lage dosering van de nicotinepleisters veroorzaakt.
Pleisters met hoeveel mg nicotine moet er dan gebruikt worden?
Daar ben ik ook wel benieuwd naar.