“Grote onzin” dat ibuprofen het coronavirus verergert

Er gaan verschillende verhalen rond dat het innemen van ibuprofen een besmetting met het coronavirus zou verergeren. Dat is totale onzin, zegt een deskundige in het programma Een Vandaag.

Afgelopen zaterdag twitterde de Franse minister van Solidariteit en Gezondheid dat het innemen van een ontstekingsremmend medicijn zoals ibuprofen of cortison een infectie met het coronavirus kan verergeren. Dat klopt niet.

Marcel Bouvy, hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg aan de Universiteit van Utrecht, haalt de uitspraak van de Franse minister direct onderuit. Pijnstillers als ibuprofen of naproxen werken wel koortsverlagend. Het zijn pijnstillers die ontstekingremmend werken.  Maar deze pijnstillers zullen het virus niet bestrijden. Zelfs tijdens de politieke besprekingen van de kabinetsmaatregelen kwam aan bod dat alle soorten pijnstillers niet de infectie verergeren.

Ibuprofen en naproxen zijn verder ook zeer geschikt voor mensen met artrose, gewrichtspijn of menstruatiepijn’, volgens Bouvy.

Ibuprofen en naproxen bij covid-19 coronavirus

Naproxen en ibuprofen behoren tot dezelfde groep pijnstillers. Ze werken koortsverlagend en helpen om de symptomen bij lichte klachten te bestrijden.  Maar er bestaat nog geen goed medicijn is tegen het coronavirus.  Naproxen (Aleve) werkt snel en het langst.

Er zijn van Aleve met Naproxen twee sterkten te koop :
De lichtere variant = Aleve Classic 220mg Tabletten
De zwaardere variant = Aleve Select 275mg Tabletten

Wij raden vooral naproxen aan. Omdat dit middel het langste werkt (12 uur).  Maar ibuprofen  (8 uur goed werkend) is ook prima. Af te raden is om diclofenac te kopen. Want dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en maagdarmbloedingen verhoogt in vergelijking met ibuprofen of naproxen.

Lees hier meer over deze producten in het artikel : Diclofenac/Voltaren geeft meer hart- en maagdarmproblemen dan andere pijnstillers.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *