Goed tanden poetsen is niet “goed poetsen”

Goed poetsen,  is niet altijd de beste instructie naar kinderen

Dit uit eigen ervaring. Mijn moeder had op jonge leeftijd al haar gebit verloren. Deels veroorzaakt doordat goede gebitsverzorging in haar jeugd  niet belangrijk gevonden werd.  Daarom vond zij het wel belangrijk. En kreeg je als kind van haar de instructie “goed poetsen”

Op andere gebieden kende ik ook de instructie goed poetsen van mijn moeder. Zij was verpleegster geweest, en bij het reinigen van je lichaam moest je volgens haar ook goed poetsen.  Dat was dus niet alleen een goed reinigingsmiddel gebruiken in haar opvatting. Maar ook stevig poetsen en schrobben op je huid.  Dezelfde opvatting betrof trouwens ook het poetsen van het hele huishouden.

Poetsen van gebit

Al met al de instructie van goed poetsen die ik mee kreeg, betekende dus feitelijk : goed en stevig schrobben. En zo heb ik jarenlang ook mijn gebit schoon gemaakt. Aangevuld met wat instructies van de tandarts, waarbij de stand van de tandenborstel wat aangepast moest, en tandvlees poetsen er bij kwam. Maar verder bleef ik enthousiast mijn tanden met kracht schrobben.

Door poetsen ontstane gaten zonder boren vullen.

Geen van de diverse tandartsen die ik gehad heb heeft ooit verteld dat je tanden vooral met weinig kracht moet poetsen.  En toen had ik twee gaatjes. Niet veroorzaakt door bacteriën. Maar gewoon schone gaten die ik in mijn tanden gepoetst had. En die zonder boren gevuld konden worden.

Het bewegen bij poetsen is dus meer van belang, het gaat juist niet om de kracht van het poetsen.

Volgens mondhygiëniste is elektrisch poetsen het beste

Mijn mondhygiëniste heeft me aangeraden een elektrische tandenborstel te kopen. Daarmee kun je zonder kracht efficiënt je tanden en kiezen poetsen.  Volgens haar zijn in principe alle merken goed, maar zij heeft een lichte voorkeur voor Oral-B.

Kinderen kunnen over het algemeen prima een gewone elektrische tandenborstel gebruiken.  Maar je kunt voor een kleiner kind ook een  elektrische kindertandenborstel overwegen.

Meer lezen over goed tanden poetsen en  mondhygiëne in artikel :
Waarom is de elektrische tandenborstel beter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *