Glucomannaan werkt voor gewichtsverlies en afvallen – wetenschappelijk onderzoek

Glucomannan konjac – een voedingsvezel met diverse werkingen en doelen

Glucomannan  wordt in dieetproducten verwerkt.  Glucomannan wordt gemaakt van de wortel van de konjak-plant die groeit in Oost-Azië. Van de wortel wordt een vezel gemaakt. Deze wortelvezels bevatten weinig calorieën en erg veel voedingsvezels. De vezels van de konjakplant kunnen  ontzettend veel water opnemen. Daardoor zwellen de vezels op en hierdoor krijg je een vol gevoel in je maag. Voedingsvezels zijn plantaardige vezels die niet in de dunne darm worden verteerd en daardoor intact de dikke darm bereiken.

De voornaamste eigenschap van glucomannan is dat het honger kan onderdrukken, het kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het kan helpen bij het afvallen.  Maar ook wordt het gebruikt tegen constipatie en voor het  bestrijden van een hoog cholesterol gehalte.

Glucomannan is zeer calorie-arm

Glucomannan konjac is ‘puur’ verkrijgbaar in de vorm van capsules of poedervorm. De capsules moeten ongeveer 30 minuten voor elke  maaltijd met een groot glas water moeten worden ingenomen. Lees de instructies uit de bijsluiter op te volgen.  Glucomannan konjac in capsules of poedervorm verkrijgbaar bij de Online Drogist  of bij  Bol.com.

Calorie-arme pastaproducten

Daarnaast is glucomannan konjac te krijgen in de vorm van pasta producten. Pasta’s waarin glucomannan verwerkt is bevatten niet meer dan 10 calorieën per 100 gram (in plaats van 400 calorieën). Dergelijke pasta´s geven een vol gevoel geven (daardoor eet je minder) en bevatten slechts enkele calorieën. De Consumentenbond beoordeelt Slim Pasta als een goede vervanger van rijst, pasta of noodles . Wil je slim pasta of slim rijst kopen ? Dat kan prima bij de Online Drogist

Claims toegestaan door de Europese Commissie

Omdat onderstaande claims kloppen zijn deze toegestaan door de Europese Commissie :

  • koolhydraatvrij, suikervrij, vetvrij en glutenvrij;
  • slechts 12 kilocalorieën per 100 gram;
  • geeft tot 4 uur een verzadigend gevoel;
  • goed voor het cholesterolgehalte;
  • helpt om af te vallen zonder streng dieet;
  • geschikt voor mensen met glutenintolerantie;
  • geschikt voor vegetariërs.

Glucomannaan werkt voor gewichtsverlies, afvallen werkt – wetenschappelijk bewezen

Wetenschappelijke onderzoeken :

Onderzoek 1 :
Effect van glucomannaan op obese patiënten: een klinische studie.
Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study.
Dit onderzoek toont een significant gemiddeld gewichtsverlies (5,5 lbs) gedurende acht weken met behulp van glucomannan . Serum cholesterol en lipoproteïne cholesterol met lage dichtheid waren significant verlaagd in de met glucomannan behandelde groep. Verder werd glucomannan goed verdragen.

Onderzoek 2:
Chronisch gebruik van glucomannan bij de dieetbehandeling van ernstige obesitas.
Chronic use of glucomannan in the dietary treatment of severe obesity.
Dit onderzoek toonde aan dat bij de voeding + glucomannan-groep een significant gewichtsverlies had in relatie tot de vetmassa alleen, een algehele verbetering van de lipidestatus en koolhydraattolerantie, en het dieet was beter vol te houden doordat het geen bijwerkingen gaf. Vanwege het grote vermogen om gebruikers te verzadigen en de positieve invloed op de vetverbranding, blijken glucomannan voedingssupplementen bijzonder effectief en goed verdragen. Zelfs bij langdurige behandeling van ernstige obesitas.

Onderzoek 3 :
Effect van glucomannaan op plasma-lipide- en glucoseconcentraties, lichaamsgewicht en bloeddruk: systematische review en meta-analyse.
Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis
Conclusies: Glucomannan lijkt gunstig het totale cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden, lichaamsgewicht en nuchtere bloedsuikerspiegel te beïnvloeden, maar niet HDL-cholesterol of de bloeddruk.

Onderzoek 4 :
Konjac Glucomannan Voedings supplement geeft aanzienlijk vetverlies bij volwassenen met overgewicht.
Konjac Glucomannan Dietary Supplementation Causes Significant Fat Loss in Compliant Overweight Adults.
In 2015 werd een glucomannansupplement getest en vergeleken met een placebo bij 83 mensen met overgewicht gedurende twee maanden. Alleen de deelnemers die aan het protocol voldeden, hadden een aanzienlijke verminderingen in lichaamsgewicht, lichaamsvet en LDL-cholesterol.
Conclusie : Deze studie bevestigt dat het toevoegen van glucomannan het lichaamsgewicht, lichaamsvet en circulerend cholesterolgehalte verminderen zonder dat er verlies is van vetvrije massa (spieren) en botdichtheid die vaak gepaard gaat met gewichtsverlies. Deze positieve uitkomsten waren echter pas zichtbaar nadat correcties voor naleving werden toegepast.

Onderzoek 5 :
Ervaringen met drie verschillende vezelsupplementen bij gewichtsvermindering.
Experiences with three different fiber supplements in weight reduction.
Conclusie: Glucomannan gaf bij gezonde proefpersonen met overgewicht een vermindering van het lichaamsgewicht , terwijl de toevoeging van andere supplementen geen extra gewichtsverlies veroorzaakte.

Onderzoek 6:

Een nieuwe analyse in het American Journal of Clinical Nutrition keek naar 12 kleine studies (in totaal 370 mensen) en concludeerde dat konjac glucomannan LDL (“slecht”) cholesterol met ongeveer 10 procent kan verlagen. Bovendien is gebleken dat dit kan worden bereikt door een veel lagere dosis glucomannaan dan andere oplosbare vezels vanwege de grotere viscositeit (die de sleutel is tot het cholesterolverlagende effect).
A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of konjac glucomannan, a viscous soluble fiber, on LDL cholesterol and the new lipid targets non-HDL cholesterol and apolipoprotein B

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *