Franse Studie toont aan dat nicotine zou kunnen beschermen tegen Corona Covid19

Artsen in het grootste ziekenhuis van Parijs zijn verrast door weinig voorkomen van Corona Covid19 bij rokers

Nicotine kan bescherming bieden tegen het virus Covid-19. Vooral bij ernstige gevallen, door de overmatige (en vaak dodelijke) immuunreactie van het lichaam af te zwakken. Deze hypothese, die al aan het begin van de pandemie door Chinese artsen werd opgemerkt, wordt nu gedeeld door Franse specialisten van de belangrijkste ziekenhuis in Parijs, La Pitié-Salpêtrière. Dat is een van de grootste medische en onderzoekscomplexen in Europa.

Eenvoudige waarnemingen in de afgelopen weken hebben de aandacht van Parijse artsen getrokken. Het was verrassend dat er relatief weinig ernstige gevallen van Covid-19 onder de gevangenispopulatie waren en onder patiënten in psychiatrische ziekenhuizen. Beide groepen met een hoog rokerspercentage.

Onderzoek met 500 Corona Covid19 patiënten

Voor meer gegevens werd een onderzoek gestart met 350 in het ziekenhuis opgenomen patiënten en nog eens 130 poliklinische patiënten met mildere symptomen van Covid-19. Er werd gecontroleerd of de patiënten rookten of niet, en ze werden vergeleken met dezelfde leeftijds- en geslachtsgroepen van de gewone bevolking.

De conclusie was duidelijk: er was een zeer klein aantal rokers onder patiënten. ‘We vonden slechts 5% van de rokers onder de zieken zeer laag,” vertelde professor interne geneeskunde Zahir Amoura, auteur van de studie, op France Inter Radio. “Wereldwijd hebben we 80% minder rokers onder Covid-patiënten dan onder de gewone bevolking van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd.

Nicotine kan voorkomen dat het Covid19 virus zich aan cellen hecht

Nicotine kan voorkomen dat het virus zich aan cellen hecht, waardoor de infectie zich niet kan verspreiden, aldus neurobioloog Jean-Pierre Changeux.

Alvorens het onderzoek uit te voeren, werd professor Amoura door een wereldberoemde neurobioloog geattendeerd op het mogelijke positieve effect van nicotine,  Jean-Pierre Changeux, een expert in “nicotinereceptoren”. Deze  wetenschapper suggereerde dat nicotine de hechting van het virus aan lichaamscellen zou kunnen voorkomen, waardoor de covid19 infectie zich niet kan verspreiden. Deze hypothese lijkt te worden bevestigd door de studie en ook na verificatie daarvan.
Ook wordt onderzocht of nicotine zou kunnen helpen om “cytokine stormen” te voorkomen, een snelle overreactie van het immuunsysteem waarvan wetenschappers denken dat het een sleutelrol zou kunnen spelen in fatale gevallen van COVID-19.

Sommige rokende patiënten die vanwege Covid-19 in het ziekenhuis waren opgenomen, verslechterden plotseling toen ze plotseling moesten stoppen met roken.

Een Chinees artikel dat eind maart in The New England Journal of Medicine werd gepubliceerd, kwam tot soortgelijke conclusies. Ze analyseerden 1000 geïnfecteerde mensen en ontdekten dat 12,6% rokers was, terwijl het aandeel onder de algemene bevolking 28% is.

Het nieuws over nicotine was groot nieuws in diverse landen. Artsen vinden echter dat voorzichtigheid geboden is. Zij hebben zorgen dat een gunstige uitslag voor nicotine er voor kan zorgen dat een dalende ​​trend van tabaksgebruik doorbroken wordt. En schadelijke effecten op de volksgezondheid gaat geven.

Het gaat de onderzoekers er niet om mensen aan te zetten tot roken, maar ze kunnen de ontdekking ook niet verbergen.

Een aanstaande klinische studie met nicotinepleisters zal de hypothese bevestigen of niet.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid heeft groen licht gegeven voor een klinische proef waarbij nicotinepleisters op drie verschillende plekken zouden worden aangebracht

Groepen, met verschillende doses: medisch personeel, om te zien of het hen beschermt; aan ziekenhuispatiënten, om te controleren of de symptomen afnemen, en ernstig zieke patiënten op de intensive care, om te controleren of de ontsteking in hun longen afneemt.

Artsen zijn van mening dat de aanwezigheid van nicotine de overmatige immuunrespons kan verminderen,  die kenmerkend is voor de ernstigste gevallen van Covid-19 en waaraan veel Covid19 patiënten overlijden.
Maar de bevolking moet geen verkeerde conclusies gaan trekken of zelf medicatie nemen met nicotine.

Slechts een paar weken geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat rokers waarschijnlijk meer werden blootgesteld aan Covid-19 vanwege een reeds bestaande
longaandoening of longcapaciteit, aangezien sigaretten en pijpen bij aanraking besmet kunnen raken. eerder met de handen.

Verklaring beschermend effect nicotine

Biochemische analyse leek te bevestigen dat tabak, in het bijzonder nicotine, een beschermend effect heeft.  Nicotine zou zich immers aan exact hetzelfde eiwit (ACE2) hechten als corona Covid-19. ACE2 werkt als deurknopje voor het virus om een lichaamscel binnen te dringen.  Het coronavirus hecht zich aan dat receptor eiwit om vervolgens de cel binnen te dringen waarna we ziek worden.
Nicotine zou dat proces een moeilijker maken.
Daarnaast hebben rokers meer ACE2-verbindingen in hun cellen. Covid-19 zorgt er voor dat de ACE2-verbindingen van de cel verwijderen. Een tekort aan ACE2 treedt vermoedelijk minder snel op bij rokers. Een tekort aan ACE2-verbindingen heeft een negatief effect op het immuunsysteem. Te weinig ACE2 eiwitten kan een zogenaamde cytokine storm als gevolg hebben, waarbij het immuunsysteem op hol slaat.  ACE2 receptoren zitten door het hele lichaam. Wanneer dit proces ontregeld is, kan het levensbedreigend zijn als gevolg van ontsteking in het hele lichaam, hypotensieve shock en falen van meerdere organen. Ook de ademhalingsproblemen bij covid19 ontstaan doordat de cytokine storm zorgt dat de longen zich vullen met vloeistof, en je longen daardoor minder zuurstof kunnen opnemen.

Meer achtergrondinformatie en wetenschappelijk onderzoek :

Later toegevoegd :

Een groep artsen uit Wales willen onderzoek om te zien of nicotinepleisters en andere stoppen-met-rokenhulpmiddelen het coronavirus kunnen helpen bestrijden,

 Onderzoek onder corona patiënten in New York.
Een sterk negatief verband gevonden in het New York-onderzoek:

Totaal 393 patiënten :
295 niet-rokers (75%)
78 ex-rokers (20%)
20 rokers (5%)

Kansverhouding ernstige ziekte:
Huidige rokers (n = 6) OF: 0,86
Voormalige rokers (n = 30) OF: 1,34

New meta-analysis on smoking and coronavirus:
15 studies from China, 2 from USA, 1 from Italy. Smokers were ~5 times less likely to be hospitalised w/ covid19 than non-smokers:
OR 0.18 (CI 95%: 0.14-0.22 – p<0.01)

Association of SARS-CoV-2 infection to smoking and e-cigarettes.
E-sigaret gebruiker zijn nog meer ondervertegenwoordigd bij corona IC ziekenhuisopnamerisico dan tabakrokers, die al veel minder kans hadden op opname vergeleken met niet-rokers.

 1. De Franse studie : A nicotinic hypothesis for Covid-19 with preventive and therapeutic implications.
  https://www.qeios.com/read/article/571
 2. Waargenomen in de cijfers van 5 landen (China, Taiwan, Duitsland, Frankrijk en VS) : rokers zijn 4x ondervertegenwoordigd bij corona IC ziekenhuisopname.
  In Frankrijk word een onderzoek gestart naar de invloed van Nicotine op het ziektebeeld van corona:
  Voor de VS (Duidelijke ondervertegenwoordiging rokers) :
  https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6913e2.htm
 3. Voor China Duidelijke ondervertegenwoordiging rokers).:
  https://www.qeios.com/read/article/561
 4. Nieuw zeeland wetenschapper  Eliana Golberstein (Pharmacist, Chemist, Scientist)  :  Na te hebben gezien hoe in New York een chassidische joodse gemeenschap waar veel van haar leden, zware rokers zijn en ongeveer 70 jaar oud zijn, uiteindelijk een sterfte had die dicht bij die van een  20-jarige persoon lag, begonnen andere wetenschappers deze theorie (over nicotine) serieuzer te nemen.
  https://twitter.com/ElianaGolber/status/1253300350846550016
 5. Risk factors for SARS-CoV-2 among patients in the Oxford Royal College of General Practitioners Research and Surveillance Centre primary care network: a cross-sectional study.    Active smoking was linked with decreased odds of a positive test result (47 [11·4%] of 413 active smokers vs 201 [17·9%] of 1125 non-smokers; adjusted OR 0·49, 95% CI 0·34–0·71).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *