Vaccins zorgen ervoor dat aanvallen van COVID veel minder dodelijk zijn dan aan het begin van de pandemie. Maar meerdere onderzoeken laten zien dat zelfs ogenschijnlijk milde gevallen van het coronavirus een prijs hebben. Met elke infectie van het corona virus neemt ons risico op longcovid toe
Hoewel dit risico voor de meesten van ons (relatief) laag begint, vooral voor mensen die zijn gevaccineerd zijn en jongere mensen, zijn er zorgwekkende tekenen dat het risico niet laag blijft. Want elke nieuwe besmetting met dit verraderlijke corona virus geeft een grotere kans geeft om schade aan te richten. De in eerste instantie kleine risico’s zullen daardoor uiteindelijk oplopen tot een groot risico. Zelfs als de symptomen van de infectie mild zijn.
Elke volgende COVID-infectie zal het risico op het ontwikkelen van chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes , hart- en vaatziekten, nierziekten, smaak- en reukproblemen, gehoorproblemen en ander orgaanfalen en zelfs geestelijke gezondheidsproblemen vergroten. Zie ook het artikel:
What doctors wish patients knew about COVID-19 reinfection. waar 2 artsen / onderzoekers dit probleem bespreken.
Dit maakt duidelijk dat de mythe dat herhaalde besmettingen met het virus mild zijn en dat je je er geen zorgen over hoeft te maken, niet klopt. Het lijkt eerder op het spelen van Russische roulette.
Longcovid wordt gedefinieerd als een multisysteemziekte die een verwoestend effect kan hebben op elk orgaansysteem. Je loopt daardoor kans op levenslange gevolgen. De percentages van longcovid onder mensen die het SARS-CoV-2 virus hebben opgelopen, variëren per ondezoek en regio. Maar lopen wel vaak op tot 8 á 10 procent. Waarbij kinderen niet gespaard worden, hoewel zij minder risico lopen. In het voorjaar van 2023 werd geschat dat Wereldwijd 65 miljoen mensen longcovid hadden.
Epidemioloog Benjamin Bowe en collega’s volgden gedurende twee jaar 138.818 Amerikaanse veteranen met SAR-CoV-2-infecties. Hun gegevens tonen aan dat patiënten bij herinfectie een verhoogd risico hebben op longcovid in meerdere orgaansystemen.
Longcovid is cumulatief
De nadelige gezondheidseffecten van twee infecties zijn erger dan één, en drie infecties erger dan twee. Dit betekent dat longcovid cumulatief is, tenminste binnen deze groep mensen en met dit aantal herinfecties. En dit is niet het enige onderzoek waarin deze zorgwekkende trend te zien is.
Een onderzoek met een veel bredere steekproef onder mensen van 18 jaar en ouder in 10 Canadese provincies wijst op dezelfde conclusie:
Het percentage volwassenen met langdurige symptomen neemt toe met het aantal gemelde infecties. (Kuang et al., Insights on Canadian Society , 2023)
De studie draagt bij aan een groeiend aantal bewijzen rond het verband tussen herinfectie met COVID-19 en het melden van symptomen op de lange termijn.
Een ander onderzoek gebruikte gegevens van 1,5 miljoen mensen in de VS om de ernst van initiële en daaropvolgende infecties te vergelijken. Ze constateren een toename van longcovid na herinfecties in de varianten na Delta en Omicron.
Onduidelijk is of de oorzaak hiervan herinfectie of veranderingen in nieuwere SARS-Cov-2- stammen is. Verder zijn het aantal onderzoeken die deze toename van het risico aantonen zijn nog beperkt.
We weten echter ook dat het virus ons immuunsysteem verandert . Het jaagt op onze geheugen-T-cellen die cruciaal zijn voor het vormen van immuniteit op lange termijn. SARS-Cov-2 dringt deze cellen binnen en zorgt ervoor dat ze de zelfvernietigingsprogrammering van de cel activeren en die laten imploderen.
Of we nu een milde of ernstige COVID-infectie ervaren, COVID put onze T-cellen uit . Dit is slechts een van de langetermijngevolgen van COVID en kan bijdragen aan ernstigere en frequentere uitbraken van andere ziekten zoals longontsteking en RSV .
Nu de feestdagen naderen, blijkt uit afvalwatertesten dat veel landen te maken krijgen met grote nieuwe pieken in het aantal COVID-infecties. Hoger dan ooit in sommige plaatsen, zoals Duitsland.
Het lijkt erop dat het feit dat deze snel muterende ziekteverwekker ongebreideld zijn gang kan gaan, hem het perfecte laboratorium heeft gegeven om willekeurige genmutaties te blijven testen totdat SARS-CoV-2 er een tegenkomt die voorbij onze volgende verdedigingslinie kan komen en de andere stammen kan overtreffen.
De nieuwe virusvariant, een JN.1-soort, ook wel Pirola genoemd, is daarin geslaagd. Eén enkele mutatie lijkt het voor ons immuunsysteem moeilijker te hebben gemaakt. Dat betekent dat eerdere vaccins en infecties niet langer zo beschermend zijn.
De eerste tekenen wijzen erop dat de meest bijgewerkte XBB.1.5- vaccins mogelijk wel beter werken tegen Pirola.