Elektronische neus ruikt of en welke longziekte je hebt bij huisarts/ziekenhuis

Binnen afzienbare tijd zal elke huisartsen praktijk en ziekenhuis een zogenaamde elektronische neus gaan gebruiken. Dit apparaat ruikt of en welke longziekte je hebt. Binnenkort start een onderzoek om deze zogenaamde e-nose bij huisartsen en ziekenhuizen uitgebreid te testen en te verbeteren.

Diagnostiek door een elektronische-neus van virale en bacteriële ademhalingsinfecties bij acute COPD-verslechtering: een proefstudie

Verschil in uitgeademde lucht tussen zieke en gezonde mensen

De werking is gebaseerd op het feit dat uitgeademde lucht van zieke mensen anders is dan van gezonde mensen. De lucht die we uitademen, bevat veel verschillende moleculen uit ons lichaam. Sommige moleculen zijn alleen aanwezig in de adem van mensen met een bepaalde ziekte. We kunnen zelf deze verschillen niet ruiken met onze neus.

Deze elektronische neus kan dit wel.  Het apparaat kan meten of iemand astma of COPD heeft.  Het is een slimme neus voor longziekten

Onderzoek Academisch Medisch Centrum Amsterdam

In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar de elektronische  neus . Dat heeft dit apparaat niet zelf ontwikkeld. Het is pakweg dertig jaar geleden ontwikkeld en er zijn inmiddels veel soorten. E-noses werden in eerste instantie gebruikt om explosieven, drugs of chemische wapens op te sporen. Verder worden ze de voedselindustrie toegepast, om te kijken of voedsel bedorven of vervuild is. In de medische wereld wordt de elektronische neus nog niet op grote schaal gebruikt.

Het AMC is het gelukt een e-nose te ontwikkelen speciaal voor het opsporen van longziekten.  Nu wordt het apparaatje op grote schaal getest bij huisartsen en ziekenhuizen in heel Nederland. Om hem verder te verbeteren.

Met de e-nose kan heel simpel een diagnose worden gesteld. Dat is nu niet altijd makkelijk. En wordt het mogelijk de juiste behandeling sneller te starten. Een groot voordeel voor de patiënt is dat het om een simpele blaastest gaat en die snel gebeurt.

Deze nieuwe elektronische neus herkent longziekten

Tijdens de test wordt onderzocht wat er nog verbeterd kan worden, Ook wordt gekeken hoe  patiënten en artsen het onderzoek ervaren. De gegevens van de uitgeademde lucht van patiënten tijdens het onderzoek worden opgeslagen in een database. Ook wordt er een computerprogramma ontwikkeld met een bijbehorende ‘app’ waarmee de adem van de patiënt direct wordt geanalyseerd. Zodat straks met de e-nose direct duidelijk wordt of een uitademing wijst op astma, COPD of een andere longziekte. En dat al direct in de spreekkamer bij de huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *