Elektrische tandenborstel kopen / Elektrisch poetsen – afwegingen

Veel mensen gebruiken graag een elektrische borstel.  Tandartsen bevelen gebruik daarvan ook aan omdat dit het gebit beter reinigt. Er zijn veel verschillende soorten te koop. Met diverse opties. Wat de opties betreft zijn dat vaak persoonlijke voorkeuren.

Mijn mondhygiëniste heeft me aangeraden een elektrische tandenborstel te kopen. Daarmee kun je zonder kracht efficiënt je tanden en kiezen poetsen.  Volgens haar zijn in principe alle merken goed, maar zij heeft een lichte voorkeur voor Oral-B.

Ronde tandenborstels beter

Handig om te weten is dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels met een oscillerende-roterende technologie effectiever zijn dan een handtandenborstel. Dat zijn elektrische tandenborstels met een ronde kop.

Wil je een goede tantenborstel kopen met een ronde kop dan is het merk Oral een geschikt merk.

Goede en goedkope elektrische tandenborstel
Een goede en goedkope is bijvoorbeeld de:
Oral-B Vitality 100 CrossAction.
*hier de aanbieders bij Bol

Verschil elektrische tandenborstel en hand tandenborstel

De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen. Daarom maakt een elektrische tandenborstel in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Wanneer je langer poetst, wordt er meer plak verwijderd. Gedurende de eerste twee minuten wordt het grootste effect bereikt. Uitgebreidere elektrische tandenborstels hebben een timer die je in stapjes door de 2 minuten leidt.

Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel  meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel helpt daarom mee beschadiging van tanden en tandvlees te voorkomen. Ook zijn er elektrische tandenborstels die waarschuwen op het moment dat je met teveel druk poetst.

Verschillende soorten elektrische tandenborstels

Er zijn verschillende soorten elektrische tandenborstels. De twee meest voorkomende zijn:

  • Oscillerend-roterend (ronddraaiend heen- en weergaand)
  • Sonisch (zijwaarts heen- en weergaand)

Onderzoek heeft aangetoond aan dat oscillerende-roterende tandenborstels effectiever zijn dan een handtandenborstel.

Oscillerend-roterende tandenborstel

De opzetborstels hebben een kleine ronde borstelkop. Diverse studies bewijzen dat de oscillerend-roterende technologie beter plak verwijdert en effectiever is in het verminderen van tandvleesontsteking dan handtandenborstels.

Sonische tandenborstelkop

De sonische tandenborstel heeft de vorm van een handtandenborstel.

Andere afwegingen bij aanschaf

Er zijn ook elektrische tandenborstels met batterijen te koop. Die hebben minder reinigingskracht dan de oplaadbare tandenborstel. Bij aanschaf van een elektrische tandenborstel is het belangrijk dat de technologie bij je past. Verder moet de borstelkop niet te groot zijn zodat de borstel overal goed bij kan komen.

Overzicht elektrische tandenborstels bij Bol.

Hoe gebruik je jouw elektrische tandenborstel

Oscillerend-Roterende borstelkop :
Het ronde borstelkopje moet goed en zorgvuldig om iedere tand en kies heen gedraaid worden. Je hoeft zelf geen poetsbewegingen te maken, omdat de borstel dat zelf doet. Zorg dat je een een vaste poetsvolgorde hebt. Vergeet ook niet de achterkant van de achterste kiezen en de binnenkant van je gebit.

Sonische borstelkop:
Plaats de borstel onder een kleine hoek op de rand van de tand en het tandvlees. Oefen weinig druk uit en laat de borstelkop het werk doen. Verplaats daarna de borstelkop naar de volgende tand of kies. Zorg dat je een een vaste poetsvolgorde hebt. Vergeet ook niet de achterkant van de achterste kiezen en de binnenkant van je gebit.

Kan je kind ook met een elektrische tandenborstel poetsen?

Het gebit van kinderen kan veilig gepoetst worden met een elektrische tandenborstel. Elektrische tandenborstels kunnen er zelfs voor zorgen dat kinderen hun gebit beter verzorgen: door de timer, manier van poetsen, felle kleuren en het kleine borstelkopje. Begeleiden bij het poetsen blijft belangrijk tot een leeftijd van pakweg 10 jaar.

Kinderen kunnen over het algemeen prima een gewone elektrische tandenborstel gebruiken.  Maar je kunt voor een kleiner kind ook een  elektrische kindertandenborstel overwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *