Een blauwe zonnebril is slecht, kan schade aan ogen veroorzaken

Blauw licht schadelijk is voor je ogen

Een blauwe zonnebril opzetten is af te raden omdat te veel blauw licht schadelijk is voor je ogen.  Blauw licht verhoogt de activiteit van de ogen, waardoor ze sneller kunnen verouderen.

Wit licht is een mengsel van verschillende kleuren licht. Blauw licht zit op het verste einde van het zichtbare lichtspectrum. De energie van blauw is hoger omdat het vlak naast het onzichtbare UV-licht –  (ultraviolet licht) zit op het lichtspectrum. Daardoor heeft blauw licht de kortste golflengten van zichtbaar licht. UV (ultra violet) is onzichtbaar en heeft nog kortere golflengte.  Rood licht zit op het andere uiteinde van het spectrum naast het onzichtbare infrarood licht.

Alle andere tinten licht kunnen door ons hoornvlies en de ooglens tegengehouden en gereflecteerd worden.  Doordat de lens van je oog een beetje gelig is, filtert het blauw licht uit.  Bij veel blauw licht lukt dat reflecteren niet zo goed. Hierdoor ontstaat lichte schade aan het netvlies. Het is juist het netvlies dat wat je ziet doorgeeft aan je hersenen. Dat zorgt ervoor dat we  kunnen zien.

Ook te veel ultra violet  licht geeft schade aan ogen

Zorg dat je in het voorjaar en de zomer bij zonnig weer gebruik maakt van een zonnebril met UV-filter. UV-licht geeft op zonnige dagen sneller schade dan blauw licht.

Van te veel Ultra violet  zonlicht (UV-licht) kun je dan slechtziendheid door staar (cataract) of maculadegeneratie krijgen. Bij staar zie je wazig omdat je ooglens troebel wordt. Ook  kun je kleuren minder goed zien.  De oogziekte staar is iets wat zich door de jaren heen opbouwt. Bij mensen met maculadegeneratie zijn de klachten deels hetzelfde als bij  staar.  Bij deze oogziekte wordt het zicht in het midden van het blikveld wazig.

Zonnebril  met UV-filter beschermt  tegen versnelde veroudering

Nog meer dan voor blauw licht, is het belangrijk op te passen voor UV-licht.  Een zonnebril  met UV-filter beschermt  tegen versnelde vorming van de oogziekte staar en versnelde veroudering van je ogen. Zet je zonnebril in elk geval tussen twaalf en vier ’s middags op, want dan is de zon het felst.  Een UV 400 zonnebril beschermt je ogen 100% tegen UV-zonlicht. Voor mensen die regelmatig fietsen kan een UV-beschermende fietsbril geschikt zijn.

Niet al het blauwe licht is slecht

Niet al het blauwe licht is slecht voor je. Het zijn vooral de korte golflengtes van violet en UV-licht aan die schadelijk zijn. Hogere golflengtes van blauw licht hebben juist een positief effect op je stemming, geheugen en je alertheid.  Energielampen (daglichtlampen) maken hiervan gebruik ter behandeling van seizoensgebonden depressies.

Zonnebril uitzoeken

Eyewear heeft goede UV 400 zonnebrillen  .

En bij bol.com verkrijgbaar : Zonnebrillen met UV-bescherming waaronder :

Voor meer informatie lees het artikel :
Waarom is het belangrijk je ogen te beschermen tegen Uv-straling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *