Diclofenac/Voltaren geeft meer hart- en maagdarmproblemen dan andere pijnstillers.

Diclofenac ontstekingsremmer zou volgens Deense onderzoekers meer hart- en maagdarmproblemen veroorzaken dan soortgelijke pijnstillers. Diclofenac is ook bekend onder de merknamen Voltaren, Motifene en Cataflam.

Diclofenac een ontstekingsremmende pijnstiller

Het zijn medicijnen die ‘NSAID’s’  (Non-Steroidal  Anti Inflammatory Drugs) worden genoemd.  Dit zijn pijnstillers die ontstekingsremmend werken. Van NSAID’s is bekend dat ze verschillende bijwerkingen kunnen hebben, zoals maagdarmbloedingen, hartproblemen en achteruitgang van de nierfunctie. De mate waarin deze bijwerkingen kunnen optreden hangt af van de soort NSAID, de gebruikte dosering en de persoon die ze gebruikt. Bekende NSAID’s zijn ibuprofen (Brufen, Nurofen) en naproxen.

Deense onderzoekers hebben in dit onderzoek gegevens van 6 miljoen mensen bekeken.  De onderzoekers concluderen daaruit dat diclofenac het risico op hart- en vaatziekten en maagdarmbloedingen verhoogt in vergelijking met ibuprofen, naproxen en paracetamol. Verder pleiten ze voor duidelijk zichtbare waarschuwingen op de medicijnverpakking van diclofenac. Paracetamol is veiliger en heeft bij juist gebruik weinig nevenwerkingen.

Kies een andere onstekingsremmende pijnstiller bijvoorbeeld Naproxen

In plaats van Diclofenac kun je beter Ibuprofen of Naproxen kiezen. Ibuprofen en Naproxen geven minder risico en klachten. Daarnaast heeft extra als voordeel dat het langer werkzaam, tot wel 12 uur. Ibuprofen is pakweg 8 uur werkzaam. Aleve Select is een merknaam voor een Naproxen pijnstiller.

Er zijn van Aleve met Naproxen twee sterkten te koop :
De lichtere variant = Aleve Classic 220mg Tabletten
De zwaardere variant = Aleve Select 275mg Tabletten

Naproxen (Aleve) werkt snel en langdurig bij pijnklachten als hoofdpijn, spierpijn, tand- en kiespijn, reumatische pijn, spit, menstruatiepijn, pijn en koorts bij griep en verkoudheid.

Risico’s diclofenac in vergelijking met andere NSAID’s of paracetamol

Deense onderzoekers vergeleken de risico’s van diclofenac met andere NSAID’s en paracetamol . Voor hun onderzoek gebruikten ze gegevens van bijna 6 miljoen Deense inwoners. Ze vergeleken 4 groepen die gedurende 30 dagen met een medicijn begonnen en 1 controlegroep.

Hart- of vaatziekte

Personen die diclofenac gebruikten, kregen 20% (1,2 keer) vaker een hart- of vaatziekte (zoals een hartritmestoornis, hartinfarct of beroerte) dan personen die ibuprofen of paracetamol gebruikten, 30% (1,3 keer) vaker dan personen die naproxen gebruikten en 50% (1,5 keer) vaker dan personen die geen nieuw medicijn gebruikten.

Maagdarmbloedingen

Bovendien viel op dat mensen die diclofenac gebruikten vaker maagdarmbloedingen kregen: ongeveer 2,5 keer vaker dan bij ibuprofen of paracetamol en 4,5 keer vaker dan bij mensen die geen nieuw medicijn gebruikten. Met naproxen was er geen verschil. Het maakte in al deze gevallen niet uit of de proefpersonen een lage of hoge dosis van de medicijnen gebruikten.

De onderzoekers concluderen dat diclofenac het risico op hart- en vaatziekten en maagdarmbloedingen verhoogt in vergelijking met ibuprofen, naproxen en paracetamol. Ook pleiten ze voor duidelijk zichtbare waarschuwingen op de medicijnverpakking van diclofenac.

Wat zegt dit onderzoek eigenlijk?

In absolute cijfers zijn de risico’s vrij klein: diclofenac veroorzaakt ongeveer 1 tot 4 meer ernstige bijwerkingen per 1.000 mensen per jaar. Maar omdat diclofenac vaak gebruikt wordt, maken deze kleine risico’s toch een belangrijk verschil. Bovendien werden mensen met hart- en vaatziekten, maagdarmklachten of verminderde nierfunctie niet opgenomen in het Deense onderzoek. Waarschijnlijk zijn bij deze patiënten de risico’s nog groter.

 

Lees het onderzoek zelf :

Diclofenac use and cardiovascular risks: series of nationwide cohort studies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *