Na een decennium HPV vaccineren is baarmoederhalskanker gehalveerd

Na 10 jaar HPV vaccinaties zijn de baarmoederhalskanker cijfers gehalveerd

Het eerste kankervaccin ter wereld werd pas 10 jaar geleden in Australië toegediend. Sindsdien is het vaccin voor humane papillomavirus (HPV) in 130 landen uitgerold en is het aantal mensen met nieuwe cervicale kanker  gehalveerd.

Niet alleen baarmoederhalskanker, ook kanker in keel en mond

Het HPV-vaccin beschermt ook tegen kanker in de keel en de mond bij zowel mannen als vrouwen.  Professor Ian Frazer zei dat het vaccin binnen 40 jaar kanker veroorzaakt door HPV zou kunnen uitroeien.

“Het helpt niet alleen baarmoederhalskanker te beheersen, maar ook de orofaryngeale kanker – de kanker in de mond die door deze virussen wordt veroorzaakt,” aldus Professor Frazer, directeur van het Translational Research Institute. “Als we genoeg mensen vaccineren, zullen we deze virussen elimineren omdat ze alleen mensen infecteren. En in Australië is het aantal infecties al terug gebracht tot 10%, in de tien jaar dat het programma uitgevoerd is.”

Veel voorkomend virus op huid, geslachtsgebieden en anus

HPV is een veel voorkomend virus dat op onze huid en andere delen van het lichaam woont, inclusief de mond, de geslachtsgebieden en anus. Het kan door middel van huid-naar-huid contact en geslachtscontact worden doorgegeven.

Besmetting met het virus gebeurt via seks

Besmetting met het virus gebeurt meestal tijdens vaginale en anale seks, maar het kan ook via orale seks worden overgedragen. “De papillomavirussen die kanker veroorzaken, zijn inderdaad heel gewoon,” zei professor Frazer.

“Bij de meeste mensen verdwijnt het virus zonder dat ze weten dat ze het hebben gehad hebben. Maar 1% van de bevolking die met het virus besmet worden krijgen een blijvende infectie die langer dan vijf jaar duurt. Als dat gebeurt, hebben ze een goede kans dat kanker zich ontwikkeld. ”

170 miljoen doses vaccin uitgegeven

Professor Frazer, en de overleden moleculaire viroloog Dr. Jian Zhou en een onderzoeksteam gebruiken genetische engineering om een virus replica te bouwen om hiermee het vaccin te creëren. Met miljoenen doses van dit wereldwijde vaccin wordt het aantal nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker naar verluidt gehalveerd. “Er zijn 170 miljoen doses vaccin uitgegeven” zei professor Frazer.

Sommige ouders hebben een voorbehoud om hun kinderen te vaccineren. Zij maken bezwaar tegen vaccinaties omdat deze niet veiling genoeg zouden zijn.

“In landen als de VS waar het vaccin niet zo veel wordt gebruikt, is dat een beetje teleurstellend omdat baarmoederhalskanker nog steeds duizend vrouwen in de VS doodt,” zei hij. “Daarnaast hebben we natuurlijk het probleem van de 250.000 mensen  in de ontwikkelingslanden die aan baarmoederhalskanker sterven.”

In de toekomst tegen negen stammen bescherming

Onderzoekers blijven de effectiviteit van het vaccin verfijnen en zorgen voor meer wijdverbreide inenting.

“We gaan van een vaccin dat beschermt tegen twee veel voorkomende stammen van het virus wat kanker veroorzaakt naar een vaccin dat tegen negen veel voorkomende stammen beschermt,” aldus Professor Frazer. “Als we dat vaccin uitrollen, zullen we uiteindelijk alle kankers elimineren die door dit virus worden veroorzaakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *