Covid infectie kan endogene retrovirussen in menselijke cellen kan activeren

Menselijk DNA bestaat voor 8% uit virussen of virusdelen. Deze virussen worden endogene retrovirussen (ERV’s) genoemd.  De meeste retrovirussen zijn niet actief. In de  genen van de meeste retrovirussen hebben zich over de jaren heen mutaties opgestapeld, wat het retrovirus inactiveerde. Ze kunnen geen virussen meer produceren.  Sommige van die virusdelen houden het vermogen om actief te raken en kunnen dan virale eiwitten en infectieuze deeltjes produceren.

Onderzoekers ontdekten recent dat infectie met het Covid virus endogene retrovirussen (van de LTR69-subfamilie) in menselijke cellen kan activeren. Deze endogene retrovirussen wordt in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder kanker, auto-immuunziekten en neurologische aandoeningen.  Er wordt aangenomen dat ze ontstekingsreacties kunnen activeren.

De studie

In deze studie onderzochten onderzoekers of SARS-CoV-2-infectie het activeren van LTR69 ERV’s in menselijke cellen zou kunnen opwekken. Ze ontdekten dat infectie met het virus leidde tot een significante verhoging van de LTR69-expressie, zowel in laboratorium situaties als in het menselijk lichaam.

De geactiveerde endogene virussen waren ook in staat nabijgelegen genen te activeren, waaronder genen die betrokken zijn bij de immuunrespons en ontsteking. De activering van LTR69 ERV’s kan bijdragen aan de ontregelde immuunrespons die wordt gezien in ernstige gevallen van COVID-19.

Behandeling met het antivirale middel remdesivir

De onderzoekers ontdekten ook dat behandeling met het antivirale middel remdesivir, dat wordt gebruikt om COVID-19 te behandelen, de expressie van LTR69-ERV’s in geïnfecteerde cellen verminderde.

Behandeling die zich richt tegen het activeren van deze retrovirussen zou een potentiële therapeutische strategie zou kunnen zijn voor COVID-19.

Referentielink: SARS-CoV-2 infection activates endogenous retroviruses of the LTR69 subfamily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *