Covid minstens 12x dodelijker als griep in 1e golf

Uit onderzoek door het RIVM valt het hoge overlijdenspercentage bij corona op. Dit laat zien hoe gevaarlijk Covid19 is.  In Nederland is bij corona  het percentage dat besmet raakt en overlijdt – is de IFR : 1,2% voor de eerste corona-jaren.  Voor de seizoensgriep in Nederland is dat 0,05 %.  Bij ouderen (50+) kwamen IC-opname en sterfte  veel meer voor. Nadat de vaccinatie  gestart was kwam er veel minder sterfte voor.

In het onderzoek keek men naar het aantal infecties in drie periodes :februari 2020 – juni 2020, juli 2020 – februari 2021, maart 2021 – juni 2021.

Het risico op een ziekenhuisopname was in de eerste golf gemiddeld 1,5 procent en nam iets toe in de latere golven waarin veel meer mensen geïnfecteerd raakten. Het risico op een IC-opname bleef tijdens de drie golven gelijk, 0,36 procent.

Covid-19 is dus niet ‘gewoon een griepje’. Het is ook te beperkt om alleen naar de sterfte te kijken. En zelfs met vaccinaties en de wat gunstiger lijkende omikronvariant zijn  de aantallen mensen die de laatste maanden met Covid-19 in het ziekenhuis zijn beland zijn nog altijd hoog.  Ook het aantal mensen dat er long covid overhoudt aan een infectie is erg groot. Dat allemaal zie je niet bij griep op deze wijze.

Onderzoek : Age-specific severity of SARS-CoV-2 in February 2020 – June 2021 in the Netherlands

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *