Waarom een SARS-CoV-2-variant die 50% meer overdraagbaar is, in het algemeen een veel groter probleem zou zijn dan een variant die 50% dodelijker is.
Stel bijvoorbeeld dat de huidige R = 1,1, het sterfterisico door corona covid19 infectie 0,8% is. De generatietijd is 6 dagen en 10.000 geïnfecteerde mensen (recentelijk plausibel voor veel Europese steden).
Dan zouden we 10000 x 1.1^5 x 0.8% = 129 uiteindelijke nieuwe dodelijke slachtoffers verwachten na een maand spreiding.
Wat gebeurt er als het risico op overlijden met 50% toeneemt? Door hierboven zouden we 110000 x 1.1^5 x (0.8% x 1.5) = 193 nieuwe dodelijke slachtoffers verwachten.
Stel nu dat de overdraagbaarheid met 50% toeneemt. Door hierboven zouden we 10000 x (1.1 x 1.5)^5 x 0.8% = 978 eventuele nieuwe dodelijke slachtoffers verwachten na een maand spreiding.
De Bovenstaande berekening is van Adam Kucharski, een wiskundige en pandemie expert.
Het bovenstaande is slechts een illustratief voorbeeld, maar de kernboodschap: een toename van iets dat exponentieel groeit (dwz transmissie) kan veel meer effect hebben dan dezelfde proportionele toename van iets dat slechts een uitkomst schaalt (dwz ernst).
Hetzelfde principe geldt natuurlijk ook voor het aantal mensen die ziek worden. Wat de kans op vollopen van ziekenhuizen groter maakt waardoor de toegang tot zorg wordt verminderd. Wat ook weer extra overlijden veroorzaakt, niet alleen voor COVID-19 patiënten, maar voor iedereen die kritieke zorg nodig heeft.
Een hogere R betekent:
- ziekenhuizen sneller overspoeld
- je moet meer maatregelen treffen voor zelfde effect
- dus langer homeschooling
- en langer horeca dicht
- • meer inentingen nodig voor groepsimmuniteit
Ook op deze video kun je zien wat het effect van een meer besmettelijk virus zou kunnen zijn. Een meer besmettelijk virus is moeilijker in de hand te houden, dus heeft veel sneller vergelijkbare gevolgen als hier weergegeven.