Corona Covid19 virus besmetting kun je oplopen van mensen zonder klachten

Het risico op verspreiding van het virus is door een corona besmet persoon is groot. Dat geldt vanaf de start dat deze persoon besmet is. De besmette persoon hoeft dan nog geen klachten te hebben.  De virale belasting in de bovenste luchtwegen is al eerder erg hoog geworden voor het verschijnen van de eerste symptomen. Ook mensen die wel besmet zijn met corona maar totaal geen klachten krijgen, kunnen toch andere personen  besmetten.

  (SARS-CoV-2 Viral Load in Upper Respiratory Specimens of Infected Patients, New England Journal of Medicin).

Understanding COVID-19: what does viral RNA load really mean? The Lancet, 27 maart 2020
Dit commentaar bij een collectie van case studies gaat over transmissiegevaar en de concentraties van het virus gedurende de ziekte COVID. Het transmissiegevaar is hoog gedurende de eerste dagen van de infectie, wanneer nog geen of weinig symptomen worden waargenomen bij patienten. In de nasopharynx (neus-keelholte) is de virale RNA-belasting dan wel erg hoog. Bij patiënten met een zeer ernstig ziekteverloop wordt tot 10 dagen na opname op de IC een hoge concentratie van Corona covid19 virus geconstateerd.

Asymptomatic cases in a family cluster with SARS-CoV-2 infection
Op 27 januari 2020 meldde één persoon uit een gezin van 3 personen zich in het ziekenhuis met COVID-klachten. Hoewel de twee overige gezinsleden geen klachten vertoonden, bleken alledrie de personen besmet met Corona Covid SARS-2. Het risico op asymptomatische verspreiding van het virus werd eind januari 2020 bekendgemaakt. Deze casestudy heeft bewezen dat het testen en isoleren niet moet worden uitgesteld tot het moment waarop de symptomen zichtbaar worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *