Corona covid19 leeft langer dan (rivm) verwacht op oppervlakten en in de lucht

Het corona covid19 virus leeft het langst op plastic en staal

Wetenschappers laten zien dat corona op roestvrij staal en plastic pas na 6 tot 7 uur in hoeveelheid gehalveerd is. Zelfs na drie dagen waren er nog intacte virusdeeltjes op de oppervlakten te vinden. Maar onduidelijk is of je na zo´n lange tijd nog besmet kan worden. Het is dus niet duidelijk hoe gevaarlijk de deurknop of lifknop is na langere tijd. Dit blijkt uit Amerikaanse experimenten. Op koperen oppervlakten was het virus al na vier uur weg.

Bij experimenten met virus op karton, was het virus al na 24 uur verdwenen. Dat zorgt er voor dat pakketpost virusvrij zal zijn. Waarbij het hier niet gaat over karton waarboven iemand een hoest of niesbui heeft gehad. Want dan zal het langer besmettelijk zijn. Van belang is dus wel dat de bezorger niet ziek is.

Ook in de lucht kan het virus overleven

Ook in de lucht kan het virus drie uur lang overleven, in kleine druppeltjes vocht. In de praktijk zullen die druppeltjes met virus na een half uur neergedwarreld zijn. Volgens de experts is het risico beperkt. Want tenzij je heel dicht bij iemand staat, is de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld zeer laag.

Virusoverdracht via oppervlakken is dus wel mogelijk. Men gaat er wel van uit dat hoesten en niezen de hoofdoorzaak zijn.

Dit alles  staat op gespannen voet met de officiële richtlijn van het RIVM

Het is dus erg belangrijk je handen regelmatig te wassen.

Het onderzoek staat in The New England journal of medicine
Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1

Ander onderzoek :

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *