Aspartaam (E951) kankerverwekkend verklaren klopt niet

Aspartaam is een van de meest grondig onderzochte ingrediënten in de geschiedenis, met meer dan 90 voedselveiligheidsinstanties over de hele wereld die verklaren dat het veilig is, waaronder de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, die de meest uitgebreide veiligheidsevaluatie van aspartaam tot nu toe heeft uitgevoerd.

Veiligheid en gezondheid

In 2013 heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) een meta-analyse uitgevoerd van meer dan 6000 studies over aspartaam.  Uit die analyse bleek dat aspartaam niet schadelijk is voor de gezondheid.

De veiligheid van aspartaam wordt al lang uitgebreid onderzocht en geëvalueerd door diverse onafhankelijke wetenschappelijke instanties, o.a. door het Scientific Committee on Food (SCF), de European Food Safety Authority (EFSA) en de Joint Expert Committee on Food Additives van de WHO (JECFA).  Hieruit komt naar voren dat consumptie van aspartaam onder de ADI (zie volgende paragraaf) geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Ook het Wereld Kanker Onderzoekfonds World Cancer Research Fund (WCRF) gevestigd in Nederland geeft aan dat op basis van het beschikbare epidemiologische onderzoek geen reden is om aan te nemen dat aspartaam de kans op kanker verhoogt.

Ook na evaluatie van enkele nieuwe studies (Ramazzini studies) die veel onrust hebben veroorzaakt omdat zij een verband suggereerden tussen aspartaam, kanker alsook vroeggeboorte, concludeerde EFSA dat het gebruik van aspartaam veilig is. De studies bleken methodologische fouten te bevatten waardoor zij de eerder door EFSA uitgebrachte adviezen niet beïnvloeden.

Eind 2013 concludeerde EFSA wederom dat aspartaam veilig was. Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek was er geen reden om de aanbeveling van een toelaatbare dagelijkse inname van maximaal 40 mg per kilogram lichaamsgewicht te wijzigen.

Het eiwit uit aspartaam is hetzelfde als het eiwit in melk, bonen en vlees

Het eiwit uit aspartaam is in principe hetzelfde als het eiwit in melk, bonen en vlees. Aspartaam wordt snel en volledig afgebroken in de darmen. Nadat je een cola light hebt gedronken, gaat de aspartaam naar je ingewanden. Daarna wordt het zeer snel afgebroken tot 50% fenylalanine, 40% asparaginezuur en 10% methanol. Er komt nooit aspartaam in je bloedbaan terecht. Deze 3 stoffen krijg je veel meer binnen via andere voedingmiddelen.  Een halve appel evenveel methanol op als een liter light-frisdrank.

De nieuwe beoordeling en waarschuwing van het IARC in 2023

De nieuwe beoordeling zou afkomstig zijn van het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). Het IARC houdt zich niet bezig met hoeveel van een stof iemand veilig kan consumeren. Zij beoordelen alleen de mogelijkheid dat iets kanker kan veroorzaken.

De categorie “mogelijk kankerverwekkend” waar de WHO aspartaam in gaat plaatsen omvat onder andere :

  • Aloë vera,
  • gebruik van mobiele telefoon
  • ingemaakte groenten,
  • warme dranken boven de 65 graden,
  • nachtwerk,
  • het kappersvak,
  • onbewerkt rood vlees.
  • Werken als timmerman of meubelmaker,
  • Werken in een stomerij.
Wat betekent categorie ” mogelijk kankerverwekkend”

De categorie ‘mogelijk kankerverwekkend’ wordt gebruikt wanneer het bewijs bij mensen er niet is of het beperkt is en het bewijs bij proefdieren ‘minder dan voldoende’ is.

Het IARC heeft vier categorieën: “kankerverwekkend”, “waarschijnlijk kankerverwekkend”, “mogelijk kankerverwekkend” en “waarschijnlijk niet kankerverwekkend”. Aspartaam zal eindigen in “mogelijk”, wat betekent “we kunnen het niet uitsluiten”. Maar *zelfs als het het risico verhoogt*, geeft het geen idee van de omvang van dat risico. Dat is er vermoedelijk niet of nauwelijks gezien de tientallen jaren waarin aspartaam in grote hoeveelheden in ons voedsel wordt gebruikt. En er totaal geen onderzoeksresultaten  of aanwijzingen zijn om je druk over te maken.

Het betreft hier het onder aspartaamsceptici bekende rapport van het Italiaanse Ramazzini Instituut uit 2006. Dit geldt dit als een schoolvoorbeeld van hoe een onderzoek niet moet worden uitgevoerd.  De proefdieren kregen idioot veel aspartaam toegediend.  Aspartaam is voor het lichaam een eiwit. Zelfs topsporters nemen lang niet zoveel eiwitten in. De effecten waren vooral te wijten aan extreem veel eenzijdig eiwit, niet aan aspartaam. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) concludeerde dat de ratten geen tumoren kregen van aspartaam, maar vanwege chronische ontstekingen aan de ademhalingsorganen. De ratten waren dus al ziek en daarnaast bleek ook de statistiek in het onderzoek niet helemaal te kloppen. Lees meer.

Daar bijna alle (ook gezonde) stoffen in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn, is het de vraag hoe zinvol deze nieuwe beoordeling is voor de praktijk.

In welke voedingsmiddelen

Aspartaam wordt al sinds de jaren tachtig veel gebruikt. Vergeleken met suiker is aspartaam 200 maal zoeter. Je neemt 200 keer minder calorieën tot je, wanneer je suiker ermee vervangt. Aspartaam bevat 4 kcal per gram. Aspartaam wordt o.a. gebruikt in frisdranken, jam, ontbijtgranen, desserts, tabletjes, kristalpoeder, gebakvullingen, kauwgom en hoestdruppels.

Aspartaam wordt in het lichaam afgebroken tot lichaamseigen aminozuren

Aspartaam is in 1965 ontdekt in de VS. Het wordt al vele jaren gebruikt in veel landen over de hele wereld, zoals in Canada, Europa, Zuid-Amerika en Japan. Deze zoetstof bestaat uit twee natuurlijke aminozuren (fenylalanine en asparaginezuur) die gekoppeld zijn aan een methyl-groep. In het lichaam wordt aspartaam afgebroken tot fenylalanine, asparaginezuur en methanol. Fenylalanine en asparagine zuur zijn aminozuren die allebei voorkomen in de menselijke en dierlijke eiwitten waaruit onze cellen zijn opgebouwd.

Methanol is, in grote hoeveelheden, schadelijk voor je lichaam. De hoeveelheid die afkomstig is uit de afbraak van aspartaam is echter zo klein dat het te verwaarlozen is. Zeker in vergelijking met de hoeveelheid methanol die uit voedingsmiddelen zoals groenten en fruit komt. Een glas tomatensap of appelsap levert 12x zoveel methanol als een zelfde glas met aspartaam gezoete frisdrank.

Aspartaam en PKU

Mensen die lijden aan PKU (fenylketonurie) moeten oppassen met aspartaam. Zij missen een enzym waardoor zij het aminozuur fenylalanine niet verder kunnen omzetten tot tyrosine. Dit leidt tot ophoping van fenylalanine in het lichaam. Dit kan uiteindelijk leiden tot hersenschade. Mensen die leiden aan PKU moeten een streng dieet volgen, waarin fenylalanine zo veel mogelijk wordt vermeden. Daarom moet op producten die aspartaam bevatten, worden vermeld dat zij een bron van fenylalanine zijn. Aspartaam heeft geen nadelig effect op het gebit en is geschikt voor diabetici.

Zie ook :
https:dynomight.net/aspartame/  ‘We have a lot of evidence. The FDA calls aspartame “one of the most exhaustively studied substances in the human food supply.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *