Allergievriendelijke planten – heb je ook last van pollen?

Zijn er hooikoorts of allergievriendelijke planten?

Voor sommige mensen zijn lente en zomer de mooiste maanden. Maar voor anderen zijn dit twee seizoenen van hooikoorts. Klachten zijn: niezen, piepende ademhaling, trillende ogen en huiduitslag naast vele andere symptomen. De grootste oorzaak hiervan is in stuifmeel. Maar het kan ook afkomstig zijn van sporen en schimmels.

Bomen en struiken veroorzaken de meeste ergernis. Bomen en struiken gebruiken de wind om stuifmeel te laten verplaatsen.

Boom- en struikpollen allergie

Allergie voor pollen komt zeer vaak voor. Alle planten produceren stuifmeel, wat in feite mannelijk sperma is. Dit is zeer eiwitrijk en daarom allergeen. Vrouwelijke bloemen van planten worden bevrucht door stuifmeel uit de wind of door insecten. Het door de wind meegevoerde stuifmeel is het grootste probleem, aangezien de lucht gevuld is met minuscule deeltjes als de mannelijke bloemen open zijn.

Daarom zijn alle bomen en struiken met katjes gevaarlijk. Vrijwel al onze inheemse bomen hebben stuifmeel dat door de wind wordt verspreid. Na de laatste ijstijd waren er geen insecten, dus veel soorten, zoals els, es, beuk, hazelaar, jeneverbes, eik, pijnboom, populier, tamme kastanje, walnoot en taxus veroorzaken allergiesymptomen. Evenzo worden grassen (ook een gazon)  door de wind bestoven. Een uitzondering is bamboe, dat afhankelijk van de soort maar eens in de dertig jaar bloeit.

Bomen en struiken met open bloemen, in het bijzonder geurende bloemen, zijn ontworpen om aantrekkelijk te zijn voor bijen en insecten en zijn daarom relatief veilig voor allergische personen. Wel kan iemand zijn neus in een bloem steken en  op die wijze wat stuifmeel inademen. Die kans is zelfs klein,  omdat door insecten overgedragen stuifmeel erg zwaar is. Het is zwaarder omdat het op de vacht van een insect moet blijven zitten.

Middelen tegen hooikoorts

Gelukkig zijn er diverse middelen om de hooikoortskriebels tegen te gaan. Denk hierbij aan hooikoortstabletten, neussprays en oogdruppels. Het zijn middeltjes die helpen om zo min mogelijk last te hebben van pollen. Bol.com heeft een groot assortiment en mogelijkheden om te gebruiken bij hooikoorts.

Verder kun je kijken bij de :  hooikoorts remmende middelen van De online Drogist of de hooikoorts middelen bij Drogist.net

Veilige bomen en struiken

Hieronder vindt u een lijst met bomen en struiken die bestoven zijn door insecten en dus veilig kunnen groeien. Om verwarring te voorkomen zijn de meeste namen in het Latijn: Azalea, Berberis, Vlinderstruik, Amerikaanse sering, Cistus, Kornoelje, dwergmispel, Brem, Escallonia, Fushia, Struikveronica, Hulst, Lavateria, Lavendel, Lime, Mahonie, Ganzerik, Liguster, Prunus, Vuurdoorn , Kweepeer, ribes, rododendron, braam, roos, skimmia, spirea, Sering, gaspeldoorn, Viburnum, Weigelia en Blauweregen.

Alles met harige stengels of bladeren

Naast het veroorzaken van hooikoortssymptomen kunnen een aantal planten huidreacties veroorzaken. Dit zijn meestal geen echte allergieën, maar wel een echt probleem bij gevoelige mensen. Er zijn er te veel om op te noemen, maar als richtlijn kan alles met harige stengels of bladeren een gevaar zijn.

Zijn er zinvolle maatregelen die je kunt nemen?

Mensen met hooikoorts of met een allergie, zijn over het algemeen niet voor dezelfde planten gevoelig.  Daarom kunnen verschillende maatregelen voor de ene persoon wel zinvol zijn en voor de andere niet.

Maatregelen die nuttig kunnen zijn :
 • Probeer gazons te vervangen door grind of bestrating, ornamenten en waterpartijen.
 • Vermijd planten met harige stengels of bladeren.
 • Houd de pollenvoorspellingen dagelijks bij en blijf waar mogelijk binnen als de pollen concentratie hoog is (meestal op warmere, droge dagen). Regen wast stuifmeel uit de lucht. De concentratie daarvan zal lager zijn op koelere, natte dagen.
 • Beperk buitenreizen naar landelijke gebieden. Zeebriesjes blazen stuifmeel het binnenland in, dus ga niet naar het binnenland maar naar de zee.
 • Breng een effectieve stuifmeelbarrière aan rond de rand van elk neusgat om stuifmeel op te sluiten of te blokkeren en een reactie te helpen voorkomen. Stuifmeelbarrières zijn verkrijgbaar als balsems of gel-neussprays en sommige mensen hebben ontdekt dat vaseline kan helpen.
 • Als je naar buiten gaat, neem dan een douche en was je haar bij terugkomst, en verander je kleding voordat je weer naar de woonkamer of slaapkamer gaat.
 • Houd ramen binnen gesloten. Dit is vooral belangrijk in de vroege ochtenden, wanneer stuifmeel vrijkomt, en ’s avonds wanneer de lucht afkoelt en de pollen die in de lucht zijn meegevoerd weer naar beneden vallen.
 • Als u binnenshuis symptomen heeft, kan een goed luchtfilter helpen. Kies er een waarvan is bewezen dat het zelfs kleine deeltjes vasthoudt.
 • Vermijd het maaien van gazons of het harken van bladeren. Als u deze taken moet uitvoeren, gebruik dan een gezichtsmasker met filtratie.
 • Draag buiten een omhullende zonnebril om pollenallergenen uit uw ogen te houden.
 • Laat geen wasgoed buiten aan een waslijn drogen als het aantal pollen hoog is.
 • Langs wegen met grasbermen (tweebaanswegen, autosnelwegen) is het aantal pollen meestal hoog. Houd autoruiten gesloten en de luchtinlaat op ‘recirculatie’ tijdens het rijden. Kies een auto die is uitgerust met een effectief pollenfilter, of koop een luchtfilter voor in de auto
 • Kies hypoallergene oogmake-up, vooral mascara.
 • Laat huisdieren niet te dicht bij uw gezicht komen, aangezien ze stuifmeel in hun vacht kunnen dragen. Veeg de jassen van huisdieren af ​​met een vochtige microvezeldoek om pollen te verwijderen als ze buiten gaan wandelen
 • Gebruik een veiligheidsbril tijdens het zwemmen, zowel in de zee als in een zwembad.

Lijst goede planten voor allergieën

De reactie van iedereen op stuifmeel van planten is anders. Ga na welke planten voor jou geschikt zijn.

Roos
Lavateria
Mahonie
Dwergmispel
Rododendron
Skimmia
Spirea
Sering
Ribes
Lavendel
Iris
Roos
Pioen

Slechte planten

Geranium
Iris
Clematis
Liguster heg
Varens
Chrysanten
Leylandcipres
Peruviaanse lelie
Berk
Eik
Plataan
Limoen
Paardenkastanje
Zoete kastanje

Ik hoop dat dit je helpt als je last hebt van hooikoorts.

Zo niet, dan zijn er n0g de middelen tegen hooikoorts
Bol.com : groot assortiment om te gebruiken bij hooikoorts.
De online Drogist :  hooikoorts remmende middelen
of de hooikoorts middelen bij Drogist.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *