Zijn herhaalde COVID-infecties gevaarlijk?

Elke besmetting brengt risico op schade met zich mee – of risico op veranderingen aan het immuunsysteem en gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn.  Onderzoekers ontdekten dat het lichaam van mensen die opnieuw geïnfecteerd raakten het covid virus sneller opruimt. Bij mensen die tussen hun eerste en tweede infectie een vaccin hadden gekregen werkte dat het snelst. Herinfecties zijn vaak minder riskant zijn dan de eerste infectie.

Herinfectie is niet zonder risico

Maar herinfectie is niet zonder risico. Degenen die het meest kwetsbaar zijn voor een ernstige ziekte tijdens een eerste infectie, blijven het meest kwetsbaar, zelfs als hun risico op ziekenhuisopname of overlijden afneemt. Een klein deel van de mensen die de eerste keer niet in het ziekenhuis werden opgenomen, belandde bij herinfectie wel in het ziekenhuis. Maar een ernstige tweede infectie kwam veel vaker voor bij mensen die een ernstige eerste infectie hadden. Van de mensen die bij hun eerste infectie aan de beademing moesten, belandde 30% bij herinfectie weer in het ziekenhuis.

Het meer dan eens hebben van COVID-19 is erger dan het maar één keer hebben. Mensen met herhaalde infecties hadden twee keer zoveel kans om te overlijden en drie keer zoveel kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen, hartproblemen te krijgen of bloedstolsels te krijgen dan mensen die slechts één keer besmet waren. De vaccinatiestatus geen invloed te hebben – hoewel uit andere onderzoeken blijkt dat vaccins beschermend zijn. COVID een tweede of derde keer krijgen is voor niemand goed. En het verhaal dat je dan je immuunsysteem traint blijkt toch echt een fabel te zijn.

Zelfs zes maanden na herinfectie vonden onderzoekers een verhoogd risico op aandoeningen als hartaandoeningen, longproblemen, diabetes, vermoeidheid en neurologische aandoeningen. Als je die eerste keer geen longcovid kreeg, zou je na herinfectie dit nog steeds kunnen krijgen.

Voor mensen die al longcovid hebben, lijkt herinfectie de symptomen te verergeren. Uit onderzoek bleek dat bij 80% herinfectie hun symptomen verergerde.

Verandert COVID-19 het immuunsysteem?

Er is nog een reden waarom sommige wetenschappers denken dat elke SARS-CoV-2-infectie de moeite waard is om te vermijden. Zelfs milde gevallen van COVID-19 kunnen blijvende schade aan het immuunsysteem veroorzaken, waardoor mensen vatbaarder kunnen worden voor andere soorten infecties. Dit is vermoedelijk de verklaring voor de toename van gevallen van griep en andere aandoeningen van de luchtwegen op het noordelijk halfrond die in oktober vorig jaar begonnen.

Afwijkingen van het immuunsysteem lijken er bij longcovid aanwezig en na ernstige gevallen van COVID-19. Maar voor de meeste mensen die hersteld zijn, is er geen aanwijzing dat het virus een langdurige immuundeficiëntie veroorzaakt.

Desalniettemin hebben een aantal immunologische veranderingen gevonden die weken of zelfs maanden na de eerste SARS-CoV-2-infectie aanhouden – zelfs bij mensen die een milde ziekte hadden en volledig hersteld lijken te zijn.

Bij een onderzoek bleken duidelijke verschillen in het aantal en de activiteit van killer-T-cellen, die geïnfecteerde cellen opsporen en vernietigen. Bij mensen die eerder geïnfecteerd waren en later gevaccineerd, veroorzaakte het vaccin een zwakkere killer-T-celrespons dan in de groep die was gevaccineerd maar nooit was geïnfecteerd. De zwakkere reactie is “reden tot bezorgdheid” omdat het zou kunnen betekenen dat mensen kwetsbaar zijn voor herhaalde infecties of andere gezondheidsproblemen, zelfs als ze later zijn gevaccineerd.

Een immunoloog aan het Imperial College London, en haar collega’s publiceerden een onderzoek waaruit blijkt dat monocyten – een soort immuuncel die dient als eerste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers – genen tot expressie brengen die verband houden met stolselvorming na een SARS-CoV -2 infectie. De studie keek alleen naar acute infectie en toonde geen bewijs van immuunschade.

Wat de risico’s ook is, COVID-19 blijft rondgaan. Het virus muteert en ontwikkelt zich nog steeds.  En de infecties blijven doorgaan.

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

  • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
  • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
  • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
  • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
  • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
  • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *