Wetenschappelijk bewijs effectiviteit mondkapjes steeds groter

Alle maatregelen die de dosis verlagen hebben zin

Mondkapjes zijn geen wondermiddel. Met alleen een mondkapjes maatregel kom je er niet. Maar de consensus in eigenlijk elk land behalve Nederland is wel degelijk dat het de verspreiding af kan remmen. Als 2 mensen elkaar tegen komen versterkt het extra als beide personen een mondkapje dragen. Een 1 + 1 = 3 effect. 

De ene na de andere internationale expert benadrukt hoe belangrijk het gebruik van mondkapjes is.  Ook de vooraanstaande Duitse viroloog Christian Drosten noemt het gebruik van mondkapjes als de eerste maatregel die kan helpen voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt in een golf met corona besmettingen.

Zie ook het onderzoek beschreven in artikel : Face masks considerably reduce COVID-19 cases in Germany.

De Wereld gezondheidsorganisatie zegt dat mondkapjes moeten worden gebruikt als onderdeel van een alomvattende strategie van maatregelen om de overdracht te onderdrukken en levens te redden.

Mondkapje kan virus afremmen

Theo Vos, hoogleraar gezondheidsinformatie en corona-onderzoeker aan Washington University. Theo Vos begrijpt niet waarom mondkapjes in Nederland niet op veel grotere schaal verplicht worden gesteld. Mondkapjes zijn effectief, makkelijk en goedkoop. Vos en zijn collega’s berekenden dat het grootschalig gebruik van mondkapjes de verspreiding van het virus met minstens veertig procent kan afremmen.

In Israël zien ze 85% reductie door mondkapjes

In Israël zien ze 85% reductie door mondkapjes is te lezen  in science.org in artikel : Face masks effectively limit the probability of SARS-CoV-2 transmission.

Inmiddels worden overal op de wereld mondkapjes van goede kwaliteit in grote hoeveelheden geproduceerd.

Slecht mondkapje is beter dan geen mondkapje

Zelfs slechte mondkapjes zijn beter dan geen mondkapjes. Want de hoeveelheid virus waarmee je in aanraking komt maakt uit.

Het aantal virusdeeltjes dat je binnenkrijgt, de virale dosis, bepaalt :

 • De kans dat je besmet raakt
 • De ernst van het verloop van de ziekte

In het bijzonder voor mondkapjes geldt dat het effect nog veel groter is als meer mensen ze dragen. Zowel aan de zendende als ontvangende kant wordt de dosis gereduceerd. Als iedereen ze draagt, geldt dat voor elke interactie.

Mondkapje is niet ongezond bij normaal gebruik

Het Covid19 virus verplaatst zich in (kleine) druppels die mondkapje tegen kan houden. Sommige mensen zijn bang dat je niet voldoende meer kan ademen. Maar koolzuur en zuurstof zijn in verhouding kleine moleculen zijn. Zet zuurstofmeter op je vinger en meet na, dan zie je dat er niets gebeurt met je zuurstofniveau. Covid19 moleculen zijn tussen 60 en 150 nanometer groot. En de druppeltjes waarin deze Covid moleculen zich bevinden zijn nog een stuk groter.  Koolzuur moleculen zijn gemiddeld 0,333 nanometer. Dat is vele malen kleiner dan die van het virus molecuul, en al helemaal kleiner als de druppeltjes.  Het lukt ook makkelijk om koolzuur en water uit te ademen.  En een water molecuul is groter dan een O2 (zuurstof) molecuul.

Kleine afname dosis, groot effect

Een kleine afname van de dosis heeft een groot effect op de kans dat je besmet raakt. Mede daarom  zijn mondkapjes zo belangrijk. Als je de dosis met 30% reduceert, dan wordt de kans op besmetting misschien wel 50% of 70% kleiner.

Net als bij het SARS-coronavirus van 2003 hangt de ernst van een Covid19 af van de hoeveelheid virus bij de eerste infectie. Een hoge eerste belasting met het virus kan je  immuunsysteem overweldigen voordat het in staat is om verweer op te bouwen.

Ook viroloog Marion Koopmans zei dit al eerder : “Het is aannemelijk dat er een relatie is tussen de dosis virusdeeltjes die je binnen krijgt en de reactie daarop. Dat je dus sneller en ernstiger ziek wordt als je meer virusdeeltjes tegelijk binnenkrijgt.”

Je kunt maar een beperkte hoeveelheid antilichamen aanmaken. Dus een sterkere belasting kan voorkomen dat je immuunsysteem de voortplantingssnelheid van het virus bijhoudt. Een kleine lading is genoeg voor je lichaam om ervan te laten leren. Een grote lading zou je uiteindelijk kunnen doden.

In veel situaties is een eenvoudig mondkapje al genoeg, stellen de wetenschappers.

Er is al langer bekend dat mondkapjes bij een griep pandemie effectief blijken te zijn.

Wetenschappelijk onderzoek :


Initial viral load and the outcomes of SARS
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC527336/

Mondkapjes werken

Onderzoekers uit de VS en Duitse, Chinese onderzoekers laten zien dat regio’s waar groter deel van de bevolking mondkapjes draagt het coronavirus beter onder controle is. Ook toonden ze aan dat de effectiviteit van een mondkapje afhangt van de hoeveelheid virus in de lucht.
Science  25 Jun 2021:
Face masks effectively limit the probability of SARS-CoV-2 transmission

 

Voor wie meer over mondkapjes wil lezen. Hier staat een lijst van 70 wetenschappelijker onderzoeken over mondkapjes :
https://threader.app/thread/1279144399897866248

 

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

 • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
 • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
 • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
 • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
 • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
 • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


3 gedachten over “Wetenschappelijk bewijs effectiviteit mondkapjes steeds groter”

 1. Probleem is dat deze druppels met name in de droge lucht van een met cv verwarmde ruimte verdampen waardoor de virusdeeltje in veel kleinere druppeltjes alsnog door de ruimte verspreid worden of alsnog door jouw ingeademd worden. Daarnaast kunnen zich in dat vochtige masker allerlei bacterien nestelen en zich daar vermenigvuldigen. Zo wordt het masker dus een bron van zowel een zowel een virale als bacteriele infecties.

  1. De kleinere druppeltjes zijn alsnog veeeeel te groot om door het mondkapje heen te gaan. Er is echt een enorm verschil in grootte tussen druppeltjes en moleculen.
   Het probleem van bacteriën zou kunnen gebeuren bij zeer onhygiënisch gedrag. Wanneer je veel dagen voor heel lange tijd, zonder wassen een mondmasker gebruikt.
   In het ziekenhuis kunnen artsen zonder problemen 8 uur dragen bijvoorbeeld een operatie met mondkapje op doen, zonder enige nadelige gevolgen.
   Maar in principe was je na dragen je mondkapje uit, of vervang je bij wegwerp mondkapjes. Je gaat ook niet je kleren zonder te wassen eindeloos dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *