Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zink?

Zink zorgt voor een gezond immuunsysteem

Zink is een sporenelement dat nodig is voor een gezond immuunsysteem. Een gebrek aan zink kan iemand vatbaarder maken voor ziekte en ziekte.

Het is verantwoordelijk voor een aantal functies in het menselijk lichaam en het helpt de activiteit van minstens 100 verschillende enzymen te stimuleren. Slechts een kleine hoeveelheid zink is nodig om hiervan de vruchten te plukken.

Momenteel is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor zink 7 á 8 milligram (mg) per dag voor vrouwen en 9 á 11 mg per dag voor mannen.

Het element komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, maar is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Feiten over zink

Hier zijn enkele feiten over zink.

 • Zink is een belangrijk aspect van voeding .
 • Zinktekort kan optreden als er niet voldoende wordt geconsumeerd door voeding of aanvullende tabletten.
 • Een tekort bij kinderen kan leiden tot groeiachterstanden en een verhoogd risico op infectie.
 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding hebben vrouwen mogelijk extra zink nodig.

Voordelen van zink

Zink is van vitaal belang voor een gezond immuunsysteem, het correct synthetiseren van DNA, het bevorderen van gezonde groei tijdens de kindertijd en het genezen van wonden.

Zink met Selenium gecombineerd

Zink wordt vaak gecombineerd met Selenium. Selenium en zink zijn krachtige antioxidanten. Ze hebben een positieve invloed op het afweersysteem en beschermen gezonde weefsels en cellen. Zink heeft  ook andere functies in het lichaam. En speelt ook een rol bij aanmaak en behoud van sterke botten.  Selenium beschermt o.a. tegen schadelijke stoffen. Te koop bij Vitamines per post :
* Zink en Selenium 60 capsules

Er zijn ook andere combinaties
* Diverse Zink-voedingssupplementen vitamines per post 

Hieronder volgen enkele gezondheidsvoordelen van zink:

1) Zink en regulerende immuunfunctie

Volgens het European Journal of Immunology heeft het menselijk lichaam zink nodig om T-lymfocyten (T-cellen) te activeren. T-cellen helpen het lichaam op twee manieren:

 1. Het reguleren van immuunreacties
 2. Besmette of kankercellen aanvallen

Een tekort aan zink kan de werking van het immuunsysteem ernstig schaden.

Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition , ervaren personen met een tekort aan zink een verhoogde gevoeligheid voor een verscheidenheid aan ziekteverwekkers.

2) Zink voor de behandeling van diarree

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie doodt diarree elk jaar verbazingwekkende 1,6 miljoen kinderen onder de 5 jaar. Zinkpillen kunnen diarree helpen verminderen.

Een PLoS Medicine-studie , die een landelijke volksgezondheidscampagne volgde om het zinkgebruik voor diarree bij kinderen in Bangladesh te verhogen, bevestigde dat een 10-daagse kuur met zinktabletten effectief is bij de behandeling van diarree en ook helpt om toekomstige aanvallen van de aandoening te voorkomen.

3) Zinkeffecten op leren en geheugen

Onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Toronto en gepubliceerd in het tijdschrift Neuron, suggereerde dat zink een cruciale rol speelt bij het reguleren van hoe neuronen met elkaar communiceren, wat van invloed is op hoe herinneringen worden gevormd en hoe we leren.

4) Zink om verkoudheid te behandelen

Zinktabletten bleken de duur van verkoudheidsverschijnselen tot 40 procent te verkorten in een studie gepubliceerd in het Open Respiratory Medicine Journal .

Bovendien concludeerde een Cochrane- review dat het nemen van “zink (zuigtabletten of siroop) gunstig is voor het verminderen van de duur en de ernst van verkoudheid bij gezonde mensen, wanneer het wordt ingenomen binnen 24 uur na het begin van de symptomen.”

5) De rol van zink bij wondgenezing

Zink speelt een rol bij het behouden van de integriteit en structuur van de huid. Patiënten die chronische wonden of zweren ervaren, hebben vaak een tekort aan zinkmetabolisme en lagere zinkniveaus in serum. Zink wordt vaak gebruikt in huidcrèmes voor de behandeling van luieruitslag of andere huidirritaties.

Een Zweedse studie die zink bij wondgenezing analyseerde, concludeerde: “actueel zink kan de genezing van beenulcera (open been) door de nieuwe huidgroei te stimuleren, ontstekingen en bacteriegroei te verminderen. Wanneer zink op wonden wordt aangebracht, corrigeert het niet alleen een lokaal zinktekort, maar werkt het ook farmacologisch. ”

Onderzoek heeft echter niet consequent aangetoond dat het gebruik van zinksulfaat bij patiënten met chronische wonden of zweren effectief is om de genezingssnelheid te verbeteren.

6) Zink en verminderd risico op leeftijdsgebonden chronische ziekten

Een onderzoek van onderzoekers van de Oregon State University heeft aangetoond dat het verbeteren van de zinkstatus door middel van voeding en suppletie het risico op ontstekingsziekten kan verminderen. Het is al decennia bekend dat zink een belangrijke rol speelt in de immuunfunctie. Een tekort is in verband gebracht met een verhoogde ontsteking bij chronische ziekten en veroorzaakt nieuwe ontstekingsprocessen.

7) Zink voor het voorkomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD)

Zink voorkomt cellulaire schade in het netvlies, wat helpt bij het vertragen van de progressie van AMD en verlies van gezichtsvermogen, volgens een studie gepubliceerd in de Archives of Ophthalmology .

8) Zink en vruchtbaarheid

Verschillende onderzoeken en proeven hebben een slechte zinkstatus in verband gebracht met een lage kwaliteit van het sperma. Zo bleek uit een onderzoek in Nederland dat proefpersonen een hoger aantal zaadcellen hadden na suppletie met zinksulfaat en foliumzuur . In een ander onderzoek concludeerden onderzoekers dat een slechte zinkinname een risicofactor kan zijn voor de lage kwaliteit van sperma en mannelijke onvruchtbaarheid .

9) Andere mogelijke zinkvoordelen

Zink kan ook effectief zijn voor de behandeling van:

 • acne – een studie, gepubliceerd in JAMA , toonde veelbelovende resultaten van zinksulfaat voor de behandeling van acne
 • aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit ( ADHD )
 • osteoporose
 • longontsteking voorkomen en behandelen

Aanbevolen inname

Adequate zinkinname is vooral belangrijk voor kinderen omdat zelfs een milde zinktekort de groei kan belemmeren, het risico op infectie kan verhogen en het risico op diarree en luchtwegaandoeningen kan verhogen.

De aanbevolen inname voor kinderen van 1-8 jaar varieert van 3-5 milligram en neemt toe naarmate het kind ouder wordt.

Mannetjes van 9-13 jaar hebben 8 milligram zink per dag nodig. Na de leeftijd van 14 jaar neemt de behoefte toe tot 11 milligram per dag die vereist is voor alle volwassen mannen. Voor vrouwen ouder dan 8 jaar blijft de behoefte stabiel op 8 milligram per dag, behalve voor 14-18 jaar, waar de aanbeveling toeneemt tot 9 milligram per dag.

Zwangere en zogende vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan zink van 11-13 milligram per dag, afhankelijk van de leeftijd.

Bronnen voor zink

Zink supplementen te koop bij Vitamines per post :
* Zink en Selenium 60 capsules
Je kunt ook het spore element zink   bestellen :
* Bij de Online drogist
* Bij de Drogisterij.net
* Bij bol.com bestellen.

Zink in voedingsmiddelen

De beste bronnen van zink zijn bonen, vlees van dieren, noten, vis en andere zeevruchten, volkoren granen en zuivelproducten. Zink wordt ook toegevoegd aan sommige ontbijtgranen en andere verrijkte voedingsmiddelen.

Vegetariërs hebben mogelijk tot 50 procent meer nodig dan de aanbevolen inname van zink vanwege de lage biologische beschikbaarheid van zink uit plantaardig voedsel.

Voedingsmiddelen met het hoogste gerapporteerde zinkgehalte zijn:

 • rauwe oesters (Pacific), 3 gram: 14,1 milligram
 • rundvlees, mager geroosterd vlees, gestoofd, 3 ons: 7,0 milligram
 • gebakken bonen, ingeblikt, ½ kopje: 6,9 milligram
 • krab, King Alaskan, gekookt, 3 gram: 6,5 milligram
 • gemalen rundvlees, mager, 3 ons: 5,3 milligram
 • kreeft, gekookt, 3 gram: 3,4 milligram
 • varkenslende, mager, gekookt, 3 ons: 2,9 milligram
 • wilde rijst, gekookt, ½ kopje: 2,2 milligram
 • erwten, groen, gekookt, 1 kopje: 1,2 milligram
 • yoghurt, gewoon, 8 gram: 1,3 milligram
 • pecannoten, 1 ons: 1,3 milligram
 • pinda’s, droog geroosterd, 1 ons: 0,9 milligram

Zinksupplementen zijn ook verkrijgbaar in de vorm van capsules en tabletten. De aanvaardbare bovengrens voor zink is echter 40 milligram voor mannen en vrouwen ouder dan 18 jaar. Zinksupplementen zijn verkrijgbaar in veel natuurvoedingswinkels en online .

Tekort

Normaal gesproken is zinkgebrek het gevolg van onvoldoende inname via de voeding. Het kan echter ook het gevolg zijn van malabsorptie en chronische ziekten zoals diabetes , maligniteit ( kanker ), leverziekte en sikkelcelziekte.

Zinkgebrekstekens zijn onder meer:

 • verlies van eetlust
 • Bloedarmoede
 • langzame wondgenezing
 • huidaandoeningen zoals acne of eczeem
 • abnormale smaak en geur
 • depressieve groei
 • veranderde cognitie
 • depressie (meer onderzoek nodig)
 • diarree
 • haaruitval

Een tekort aan zink tijdens de zwangerschap kan de kans op een moeilijke of langdurige geboorte vergroten .

Voorzorgsmaatregelen

Zink heeft veel voordelen voor de gezondheid, maar overmatige inname van zink kan schadelijk zijn. Bijwerkingen van een ernstig hoge zinkinname kunnen zijn:

 • misselijkheid
 • braken
 • verlies van eetlust
 • maagpijn
 • hoofdpijn
 • diarree

Overmaat zink kan onderdrukken koper absorptie volgens een studie gepubliceerd in Biological Trace Element Research .

Er zijn ook aanwijzingen dat verhoogde zinkgehaltes in het lichaam een ​​rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van nierstenen . Onderzoek naar deze en andere gezondheidsvoordelen van zink vindt nu plaats, maar we weten al decennia dat zink belangrijk is voor een goede gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *