Wat Nederland kan leren van foute Corona covid19 aanpak in Israël

Hoe Israël het land met het hoogste aantal nieuwe besmettingen per hoofd van de bevolking ter wereld werd. Waarbij vooral het openstellen van scholen een negatieve invloed laat zien op het aantal corona covid19 besmettingen en ziekenhuisopnamen.  Verder vijf belangrijke lessen die Nederland hieruit kan leren. 

Verloop corona besmettingen in Israël tot nu toe

De eerste lockdown in Israël was in maart en was een relatief lichte lockdown die op tijd was. Op 26 mei werden de maatregelen fors verlicht. Israël heeft daarbij in de voorbije maanden een dynamische lockdown gehanteerd. Hierbij werden wijzigende maatregelen als sociale distantiëring en quarantaine ingezet in verschillende periodes in bepaalde steden wanneer een strenger isolement vereist was.

De besmettingen in Israël zijn de voorbije maanden blijven toenemen ondanks de door de overheid genomen dynamische lockdown maatregelen.   Israël werd het land met het hoogste aantal nieuwe gevallen van coronavirus per hoofd van de bevolking ter wereld.

Een bijna volledige lockdown vanaf 18 september heeft geen enkel effect gehad, de stijgingen bleven doorgaan. Israël werd het land met het hoogste aantal nieuwe gevallen van coronavirus per hoofd van de bevolking ter wereld. De overheid heeft besloten tot een volledige lockdown vanaf 25 september: Scholen, kinderdagverblijven, restaurants, winkelcentra, sportscholen, kappers en hotels zijn grotendeels gesloten. Ook de internationale luchthaven is dicht, met uitzondering van inkomende vluchten voor terugkerende Israëliërs. Vanaf eind september is een daling in besmettingen waar te nemen.

Wat Nederland kan leren van de verkeerde aanpak

Van de analyse en mening van Eran Segal kan Nederland leren. Eran Segal is wetenschapper bij het Weizmann Instituut van Wetenschappen (universiteit in Rehovot, Israël).  Hij houdt zich bezig met Menselijke microbiota, genetica, voeding en kunstmatige intelligentie.

Eran vraagt zich (op sociale media) af wat er mis ging met Israël.  Hoe is Israël zo hoog op de wereldkaart van aantal Covid19 gevallen terecht gekomen? Wat veroorzaakte de 2e golf, waarom was het zo erg, en werkt de lockdown?

Israël, is het eerste land dat een tweede lockdown had. Daar zijn lessen uit te leren, en je kunt  zien wat Nederland wel en niet moet doen. Eran geeft een vijf belangrijke punten.

De vijf belangrijkste lessen

 1. Houd geen scholen open met een groot aantal dagelijkse gevallen en hoge infectiepercentages (R-nul rond 1). Dit zal een verdere golf aanwakkeren, en zal hoe dan ook niet effectief zijn vanwege de vele quarantaines van kinderen en leraren.
 2. Probeer niet de pandemie te managen op basis van de capaciteit van het  gezondheidszorgsysteem. Want je zult zeker tegen de grens daarvan aanlopen. Op dat moment zal de uitbraak recordniveaus bereiken, met een hoog dodental. Een lockdown zal nodig zijn, en het zal erg lang duren om het aantal besmettingen te verlagen. Kom vroeg in actie om de besmettingsaantallen laag te houden.
 3. Een uitbraak onder de jongere bevolking zal de ouderen onvermijdelijk binnen enkele weken bereiken.
 4. Een uitbraak in sommige steden zal zich onvermijdelijk uitbreiden naar andere steden vanwege de vermenging van de bevolking. We hadden lokale uitbraken, maar konden om politieke redenen geen differentiële vergrendeling implementeren, en ze verspreidden zich uiteindelijk.
 5. In een heterogene populatie kunnen lockdowns verschillende effecten hebben op verschillende groepen vanwege het verschillende gedrag van deze populaties. Twee weken na de lockdown stopte de uitbraak onder de algemene bevolking, maar verspreidde zich verder onder de orthodoxen.

Het negatieve effect van het openen van scholen

Daarna besprak Eran Segal meer gedetailleerd wat er gebeurd is. Na een stijging tot 1500 dagelijkse gevallen, veel meer dan de eerste golf, legde de regering beperkingen op aan bijeenkomsten. Waarna Israël meer stabiliteit in het aantal besmettingen liet zien. Maar waarvan de wetenschappers zeiden dat het besmettingsniveau te hoog lag en daardoor kwetsbaar was.

Inderdaad, het evenwicht was kwetsbaar en helaas kwam er een snelle stijging van besmettingen. De aanjager daarvan was de opening van scholen. De eerste stijging begon bij de orthodoxe jongens scholen, waar het positiviteitspercentage steeg van 5% naar 25% slechts 7 à 10 dagen na hun opening.  Twee weken later verspreidde de uitbraak onder jongeren zich naar de oudere orthodoxe bevolking.

Ook het openstellen van scholen onder de algemene bevolking leidde tot nieuwe uitbraken. Er werden veel gevallen gevonden, veel leraren en tienduizenden kinderen werden in quarantaine geplaatst. Dus het onderwijs was niet effectief en leidde tot nieuwe uitbraken.

Het is niet verrassend dat het aantal kritieke gevallen in ziekenhuizen opstapelde. En de angst ontstond om de maximale capaciteit van de zorg te bereiken, waarboven de zorg verslechtert.

Israël is nu twee weken in de tweede lockdown. Het resultaat is zichtbaar. De stijging van het aantal gevallen stopte. De snelheid van afname is lager dan bij de eerste lockdown, maar de trend is neerwaarts. Zowel in besmettingsgevallen als in de meer betrouwbare meting van nieuwe ernstig zieke patiënten.

Wanneer dit echter wordt opgesplitst in populaties, is het effect van de lockdown duidelijk bij zowel de Arabische als de algemene bevolking, maar de gevallen bij de orthodoxe bevolking blijven toenemen.

Dit laatste probleem is een specifiek voor Israël, maar laat wel het belang zien om ook te kijken naar de invloed van cultuur en bevolkingsgroepen.  En eventueel daarop te richten maatregelen.

Nederlandse situatie

Nu de Nederlandse situatie in een grafiek. Wanneer je het nieuws,  RIVM en de corona locator gevolgd hebt is duidelijk geworden dat de toename van besmettingen hoofdzakelijk in jongere leeftijdsgroep is begonnen. Uit contactonderzoek bleek de oorsprong veel vakanties van jongeren in het buitenland. In de introductieweken van studenten bij de start van het nieuwe studiejaar, zag je her en der grote uitbraken bij studentenverenigingen en studentenhuizen.
Ook sportverenigingen werden bron. Daarnaast zie je een grote stijging na de openingsdata van scholen en opleidingen. En in het contactonderzoek en nieuws zag je scholen en universiteiten ook sterk naar voren komen vanaf half september. vanaf een week daarna ook verpleegtehuizen en ziekenhuizen, en andere werkplekken opkomen als bron.

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

 • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
 • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
 • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
 • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
 • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
 • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *