Ventilatie is cruciaal om corona te beteugelen, volgens verschillende onderzoeken

 

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is goede ventilatie in openbare ruimtes cruciaal. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in een onderzoek.

De studie ging over de verspreiding van het virus in bijvoorbeeld openbaar vervoer en verpleeghuizen. De onderzoekers publiceerden de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

Praten en hoesten zorgen voor aerosolen die lang in de lucht blijven zweven

In de studie werd aan gezonde mensen gevraagd om te praten en te hoesten. Onderzoekers analyseerden vervolgens de verspreiding van kleine druppeltjes (aerosolen) met laserlicht. Deze druppels bleken minutenlang in de lucht te zweven. Deze minidruppeltjes zijn veel gevaarlijker als het gaat om de overdracht van het coronavirus.

Druppels ontstaan bij het hoesten, kunnen met behulp van lasertechniek worden gefotografeerd. Kleine airborn druppeltjes blijven lang in de lucht zweven.

Grote druppels die bij hoesten vrij komen vallen snel (binnen een seconde) naar de grond, en hebben daardoor een betrekkelijk kleine kans om virussen over te dragen.

Kleine druppeltjes daarentegen, zweven (door grotere luchtweerstand)  heel erg langzaam naar de grond. De onderzoekers ontdekten dat zulke druppeltjes lang in de lucht kunnen blijven hangen. Nadat iemand een keer hoest, duurt het ongeveer vijf minuten voordat het aantal kleine druppeltjes in de lucht gehalveerd is. De mini-druppeltjes zijn daardoor veel gevaarlijker als het gaat om mogelijke overdracht van het coronavirus.

In een goed geventileerde ruimte met een open deur of raam werd het aantal druppels binnen 30 seconden gehalveerd.
Na het aanzetten van een mechanisch ventilatiesysteem verdween de helft van de druppeltjes in tweeëneenhalve minuut uit de lucht. En in een kamer waarin ook een raam en een deur geopend waren, was het aantal druppeltjes zelfs al na dertig seconden gehalveerd – tien keer zo snel als in de kamer zonder ventilatie.

Afstand houden is niet genoeg

Volgens de UvA-onderzoekers is ‘voldoende afstand houden van elkaar (bijvoorbeeld het openbaar vervoer) niet voldoende om de risico’s te beperken’. De geplande app om te bepalen of mensen zich in de buurt van een besmette persoon bevinden, is daarom onvoldoende. Ventilatie is van minstens even groot belang.

Ook Canadese en Amerikaanse onderzoekers wijzen op microdruppels met virus

Dat microdruppels het virus kunnen bevatten en levensvatbaar blijft in aërosolen gedurende de duur van het experiment (3 uur), bleek in  Canadese en Amerikaanse onderzoekers onlangs ook al.

De resultaten van deze onderzoeken geven aan dat aërosol overdracht van SARS-CoV-2 (=corona covid19)  plausibel is, aangezien het virus urenlang en soms dagenlang levensvatbaar en besmettelijk kan blijven in aërosolen. Deze bevindingen komen overeen met die met SARS-CoV-1 (Sars), waarbij deze vormen van overdracht geassocieerd waren met ziekenhuis infectie verspreiding en superspreidende gebeurtenissen.

Besmettingen via lucht gesteund door academisch tijdschrift Science

De opvatting dat besmetting via de lucht plaats kan vinden wordt gesteund door een recente publicatie in het academische tijdschrift Science. Daarin wordt ook aandacht gevraagd voor deze airborne besmettingsroute. Ook in Nederland vonden ook een aantal van dergelijke superspreading events plaats. Hierbij vond besmetting van veel mensen plaats die zich in een binnenruimte bevonden, terwijl zij zich wel aan de 1,5 meter afstand hielden.

Het effect van slechte ventilatie in een restaurant in China

De kans op besmetting wordt groter als lucht met virus door slechte ventilatie blijft hangen of telkens opnieuw voorbijkomt. Dat lijkt te zijn gebeurd in een restaurant in de Chinese stad Guangzhou. Drie families die elkaar niet kenden, dineerden er aan tafels die op ruime afstand naast elkaar stonden. Naderhand bleken verschillende leden van deze drie families besmet te zijn met het coronavirus. Opmerkelijk genoeg gold dat niet voor de overige bezoekers, en ook niet voor de bediening van het restaurant.
In een studie leggen Chinese onderzoekers uit waarom: de tafels stonden achterin de zaal, waar de ventilatie slechter was dan elders in de ruimte. Microdruppels konden zo van de ene tafel naar de andere zweven en weer terug, blijkt uit computersimulaties.

Andere verenigingen houden rekeningen met airborn  besmettingen

Verschillende andere verenigingen (TVVL, REHVA, VLA) houden er ook rekening mee dat besmetting via de lucht (airborne) plaats vindt. Zo stellen ze: je kan beter nu proportionele maatregelen nemen die later eventueel niet nodig blijken, dan later spijt hebben omdat er slachtoffers vielen.

Reactie van het RIVM was tot nu toe

De reactie van het RIVM was tot nu toe : het virus kan in kleine microdruppeltjes misschien ver komen, maar dat wil nog niet zeggen dat je er ook makkelijk door besmet raakt. Hoe meer virusdeeltjes je opsnuift, des te groter is de kans daarop. Maar wat precies de ondergrens is, weet op dit moment nog niemand. Naar aanleiding van het Amsterdamse onderzoek zei het RIVM dat zij zullen bekijken of de adviezen aangepast moeten worden.

Publicatiegegevens UvA onderzoek

G. Aernout Somsen, Cees van Rijn, Stefan Kooij, Reinout A. Bem en Daniel Bonn: ‘Small droplet aerosols in poorly ventilated spaces and SARS-CoV-2 transmission’ in: The Lancet Respiratory Medicine (2020). https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30245-9

Gerelateerde informatie : US National Library of Medicine National Institutes of Health – Airborne or droplet precautions for health workers treating COVID-19?

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

  • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
  • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
  • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
  • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
  • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
  • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *