Therapie voor zeldzame cerebrale veneuze trombose gevonden
De complicaties na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin zijn onderzocht en er is een therapie ontwikkeld. Niets staat dus een verdere vaccinatie in de weg.
Een antilichaam, dat in zeldzame gevallen na vaccinatie wordt gevormd, activeert bloedplaatjes. Deze werken dan als wondgenezing en veroorzaken trombose in de hersenen. Er is een overdreven reactie van het immuunsysteem. Deze mogelijke bijwerking van het vaccin is heel erg zeldzaam.
Wetenschappers uit Greifswald (Duitsland) onderzocht bloedmonsters van de getroffenen en ontwikkelde een therapie samen met Europese wetenschappers en het Paul Ehrlich Instituut. Aangezien deze resultaten al op grote schaal zijn overgedragen aan ziekenhuizen, kan vaccinatie met AstraZeneca worden voortgezet. Getroffen mensen kunnen direct worden behandeld.
Kans is 0,00021% op het voordoen van deze problemen
Er zijn op het moment dat deze trombose-bloedplaatjes problemen gemeld werden al 17 miljoen mensen in de Eu en 11 miljoen mensen in de UK met AstraZenca gevaccineerd. Men berekende dat de kans op het voorkomen van het probleem bij een vaccinatie 0,00021% was.
Patienten behandelen met ander antistollingsmiddelen dan heparine
Het gaat om mensen die na vaccinatie met het AstraZeneca de uiterst zeldzame combinatie van trombose en een plotseling tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie) krijgen. Bij meer patiënten worden antistoffen aangetroffen tegen de eigen bloedplaatjes. Het lijkt op een auto-immuunreactie die men soms ziet bij het antistollingsmedicijn heparine. Belangrijk is daarom dat deze patiënten behandeld moeten worden met andere antistollingsmiddelen dan het veelgebruikte heparine, hebben de Duitsers ontdekt.
Heparine kan zorgen voor HIT, heparine-geïnduceerde trombocytopenie. Als een patiënt HIT ontwikkelt, veroorzaakt de heparine een veel te sterke reactie van het afweersysteem waardoor in hoog tempo bloedplaatjes gebruikt worden en er een tekort ontstaat. Daarbij veroorzaken de bloedplaatjes ook bloedstolsels in de hersenen.
Artsen weten nu wat we moeten doen als deze bijzondere complicatie zich voordoet bij een patiënt. Als ze op een patiënt met die ultra zeldzame complicatie stuiten, dan moeten ze meteen een ander antistollingsmiddel geven dan heparine en een HIT-test doen.
Risico vaccinatie verkleinen met aspirine
Je kunt ook het risico op trombose proberen te verkleinen door dagelijks 1 of 2 aspirines te nemen na vaccinatie met AstraZeneca.