Neus spoelen met sterk zout water helpt tegen corona en andere virussen

Bij neusspoelen minder lang ziek van het corona virus

Uit een gerandomiseerde en gecontroleerde studie in de UK blijkt dat het spoelen van je neus met een neusdouche en extra sterke zoutoplossing ervoor zorgt dat je minder lang ziek bent van het corona-virus. Je kunt dit combineren met gorgelen met de zoutoplossing.  Corona laat zien dat de (startende) infectie voornamelijk voorkomt in de neus en dan specifiek in het neusslijmvlies.  De conclusie van de studie is dat het spoelen van je neus een potentieel veilige, effectieve en schaalbare interventie is bij mensen met corona (COVID19 / SARS-CoV-2). Je mag zo vaak spoelen als nodig is, bijvoorbeeld tot wel 12x per dag.

Ook blijkt dat als je op een juiste manier neus spoelt dat leidt tot snellere vermindering van klachten bij Corona. Wanneer de neusspoeling werd gebruikt hadden patiënten minder dagen last van klachten, zoals hoofdpijn en een verstopte neus. Volgens onderzoekers kan neusspoelen dus de ziektelast van een corona infectie verlagen.

8 x minder vaak ziekenhuisopname
Uit een ander onderzoek in de VS gedaan, bleek dat 2x daags neusspoel 8x minder vaak ziekenhuisopname als gevolg had. Als interventie bleek neusirrigatie de ernst van de COVID-19-infectie bij hoogrisicopatiënten te verminderen als deze binnen 24 uur na een positieve test werd gestart.
Rapid initiation of nasal saline irrigation to reduce severity in high-risk COVID+ outpatients  (Medical College of Georgia at Augusta University)
Er werd in dit onderzoek voor het neusspoelen een oplossing van keukenzout en zuiveringszout (= natriumbicarbonaat wat ons lichaam ook zelf maakt) gebruikt.

Virussen worden geremd door keukenzout chloride ionen

Het is bekend dat diverse virussen worden geremd door de chloride ionen van NaCl (=keukenzout). Dat is vermoedelijk de reden waarom spoelen en gorgelen met een keukenzout oplossing zinvol is bij virusbesmettingen waarbij veel virus zich in de neus en keel bevindt. Bij een corona besmetting bevindt zich erg veel virus in het neusslijmvlies. Ook wanneer de besmetting asymptomatisch is.

Ander onderzoek uit de VS bevestigt de werking

Er werd onderzocht met 2 verschillende sterkten zoutoplossingen. De oplossingen  bestonden uit 2,13 gram (laag) en 6 gram (hoog) zout opgelost in 8 ounces warm water. Neusspoelen en gorgelen werd vier keer per dag gedurende 14 dagen gedaan. Resultaat : De ziekenhuisopnamepercentages in de lage (18,5%) en hoge (21,4%) zoutoplossingregimes waren significant lager dan in de referentiepopulatie (58,8%; p<0,001).
Double blind randomized controlled trial of saline solution gargling and nasal rinsing in Sars-Cov-2 infection.

Uit een Een gerandomiseerde, gecontroleerde studie blijkt dat zeewater een vergelijkbare goede werking te geeft :  Seawater nasal wash to reduce symptom duration and viral load in COVID-19 and upper respiratory tract infections: a randomized controlled multicenter trial. Ernstige COVID-19 kwam minder voor, en bij de jongste proefpersonen verminderde de hoeveelheid virus sneller. Er was een lager percentage SARS-CoV-2-positieve gezinscontacten vergeleken met de controlegroep.

Zout water en neusdouche voorbereiden

Gebruik voor het spoelen lauwwarm kraanwater van ongeveer 37 graden. Het is niet nodig om het water af te koken, want Nederlands kraanwater is in principe voldoende schoon.  Verder gebruik je een neusdouche. Dit is een zachte knijpflacon, speciaal ontwikkeld voor het reinigen van de neus en neusbijholten. Een neusdouche wordt gebruikt met nasaal spoelzout. Je kunt afgemeten spoelzout kopen hiervoor. Maar gewoon keukenzout werkt ook reinigend en kan ook prima gebruikt worden. Het spoelen van de neusholten doe je met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassen is dat 250 ml (grote beker) per keer. Het zoute spoelwater kunt u zelf maken door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water, gebruik 10 gram zout op 1 liter water (2 theelepels op een halve liter). Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen.

Neusdouche of neusspoeler

Een neusdouche kun je o.a. kopen bij BOL. Dan krijg je hem meestal de volgende dag toegestuurd. Wijzelf proberen altijd aan betaalbare spullen te komen. Zo hebben wij de neusdouche in China besteld. Binnen 2 weken was ons paars gekleurde variant bij ons thuis bezorgd. We kozen voor 500 ml, en zijn blij met deze keuze.

Neusdouche kopen, 300 / 500 ml, verschillende kleuren
Hoe gebruikt u de neusdouche?

Ga boven een wasbak staan. Hou de handen met zout water onder de neus of zet de tuit van de neusdouche in het neusgat. Doe u mond open en zeg “AAA”, snuif het water op of knijp flink in de neusdouche.
Het water loopt door de neus en door het andere neusgat weer uit de neus.

Weegschaaltje voor zout afwegen 

Voor precies afmeten van de hoeveelheid zout kun je een precisie weegschaaltje kopen, die zijn niet zo duur. (Wij zien dat de weegschaal die tot 1000g kan, nauwkeurig genoeg is en weegt op tienden gram af).

Oplossing van keukenzout en zuiveringszout

Je kunt ook (zoals in het onderzoek in de VS) een de oplossing van keukenzout en pure zuiveringszout gebruiken. Zuiveringszout kun je o.a. puur kopen bij de Online Drogist (zuiveringszout = natriumbicarbonaat wat ons lichaam ook zelf maakt).. Voeg aan de liter water met zout ook 1 a 2 theelepels zuiveringzout toe. Deze oplossing wordt in de VS ook door artsen op de eerste hulp en na operaties geadviseerd. De toegevoegde waarde daarvan is trouwens niet zo groot volgens de onderzoekers.

Gorgelen met een zoutoplossing

Een in september 2020 gepubliceerd onderzoek gaf aan dat gorgelen met zoutoplossing de virale last bij COVID-19 kan verminderen. Een ander onderzoek uit 2021 laat zien dat zoutoplossing op meerdere manieren werkt om verkoudheidssymptomen te verminderen die verband houden met infectie met andere coronavirussen en mogelijk ook zou werken als eerstelijnsinterventie voor COVID-19.

Is de werking een wonder?

Wetenschappers wisten dat hoe meer virussen er in je lichaam aanwezig zijn, des te erger is impact.  Als je binnen 24 uur nadat je positief getest bent een deel van het kan wegspoelen, kun je misschien de ernst van dat hele traject verminderen. En zo ook de kans verkleinen dat het virus in de lucht terechtkomt en in de longen, waar het voor velen blijvende, vaak dodelijke schade aanricht.

Bovendien is het bekend dat het beruchte stekelige SARS-CoV-2 virus zich hecht aan de ACE2-receptoren, die door het hele lichaam en in overvloed aanwezig zijn,  onder andere in de neusholte, mond en longen. Er is onderzoek gedaan naar medicijnen die het vermogen van het virus om zich aan ACE2 te hechten verstoren. De neusirrigatie met zoutoplossing vermindert de gebruikelijke robuuste hechting. Zoutoplossing lijkt het vermogen van het virus te remmen om twee sneden in zichzelf te maken, de zogenaamde furinesplitsing, zodat het beter in een ACE2-receptor kan passen.

Een pre-COVID- onderzoek uit 2019 leverde bewijs dat regelmatige neusirrigatie in Thailand de verstopte neus kan verbeteren, het postnasale druppelen kan verminderen, de sinuspijn of hoofdpijn kan verbeteren, de smaak en geur kan verbeteren en de slaapkwaliteit kan verbeteren.

Toch zijn er ook experts die twijfelen over de effectiviteit van neusspoelen, omdat het virus zich meestal in de cellen bevindt, en daar helpt spoelen niet tegen.

Over hetzelfde onderwerp onderwerp:
Saline nasal irrigation and gargling in COVID-19: a multidisciplinary review of effects on viral load, mucosal dynamics, and patient outcomes
Over het geheel genomen werd er in vitro en in vivo substantieel bewijs gevonden ter ondersteuning van het gebruik van Orale en nasale zoutoplossing bij COVID-19, ook voortkomend uit observationele en gerandomiseerde onderzoeken, ongeacht of zoutoplossing de belangrijkste interventie of referentie/placebo in het onderzoek was.

https://medicalxpress.com/news/2022-09-twice-daily-nasal-irrigation-covid-related-illness.html

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

  • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
  • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
  • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
  • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
  • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
  • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *