Samensmelten hersencellen en zenuwcel beschadiging bij longcovid

Samensmelten hersencellen zorgt voor neuronbeschadiging bij longcovid

COVID-19 kan hersencellen fuseren en kan enkele van de meer verbijsterende symptomen van hersenmist, hoofdpijn, verlies van smaak en reuk en andere langdurige neurologische symptomen verklaren.

Geel zijn de samengeklonterde hersencellen

Wetenschappers van Macquarie University en de University of Queensland gebruikten ‘mini-hersenen’ die waren geïnfecteerd met het SARS-CoV-2-virus en ontdekten dat dit fusie in cellen in zowel muizen- als menselijk hersenweefsel kon veroorzaken. De onderzoekers ontdekten dat het virus de hersenen kan infecteren en ervoor kan zorgen dat hersencellen samensmelten en ofwel defect raken of volledig stoppen met werken.

Deze ontdekking zou chronische neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ‘hersenmist’, uitputting en verlies van smaak of reuk kunnen verklaren, zelfs lang na de eerste infectie.

Onderzoek met levend hersenweefsel

Met de ‘minihersenen’ kunnen onderzoekers experimenteren met levend weefsel en complexe menselijke neuronale netwerken die lijken op een levend menselijk brein, waarmee de kloof tussen niet-levend weefsel en menselijke proefpersonen wordt overbrugd.

De onderzoekers lieten menselijke stamcellen tot hersencellen uitgroeien, inclusief neuronen en samenkomen tot mini-hersenen in een schaaltje. Sommige hersenen waren geïnfecteerd met het SARS-Cov-2-virus en vervolgens vergeleken met niet-geïnfecteerde controlehersenen. Experimenten toonden aan hoe de door virussen geïnduceerde hersencelfusie plaatsvond.

De onderzoekers konden voor het eerst zien hoe de spike-eiwitten van een virus ervoor zorgden dat hersencellen fuseerden binnen 24 uur na blootstelling. Het SARS-CoV-2-virusdeeltje is bedekt met spike-eiwitten over het ronde oppervlak en is maanden na de eerste infectie aangetroffen in de hersenen van mensen met Longcovid.

Professor Hilliard van het Queensland Brain Institute vergeleek het effect van de eiwitten op neuronen met het verbinden van de lichtschakelaars van een keuken en een badkamer.  Zodra het samensmelten plaatsvindt, schakelt elke schakelaar de keuken- en badkamerverlichting tegelijkertijd in, of geen van beide.

Verklaring aanhoudende klachten ook bij andere virussen

Volgens de onderzoekers biedt hun ontdekking een mogelijke verklaring voor aanhoudende neurologische effecten na infectie door een reeks virussen, waaronder HIV, hondsdolheid, Japanse encefalitis, mazelen, waterpokken, herpes en Zika.

Het onderzoek

De studie was een samenwerking tussen wetenschappers van de Macquarie University (Australië, in Sydney), het Queensland Brain Institute (Australie, in Brisbane), de University of Queensland en de University of Helsinki (Finland).

Meer informatie: Ramón Martínez-Mármol et al, Ramón Martínez-Mármol et al, SARS-CoV-2 infection and viral fusogens cause neuronal and glial fusion that compromises neuronal activity, Science Advances (2023). DOI: 10.1126/sciadv.adg2248.

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

  • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
  • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
  • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
  • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
  • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
  • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *